Imaju "potpuno povjerenje u Muskata"

Zahtjevi javnosti da Džozef Muskat podnese ostavku zbog slučaja ubistva istraživačke novinarke
469 pregleda 0 komentar(a)
I sinoć su u Valeti organizovani protesti sa zahtjevom da Muskat podnese ostavku, Foto: Beta/AP
I sinoć su u Valeti organizovani protesti sa zahtjevom da Muskat podnese ostavku, Foto: Beta/AP

Poslanici vladajuće Laburističke partije na Malti juče su stali uz premijera Džozefa Muskata, ali nijesu nagovijestili šta bi on mogao uraditi suočen sa pritiskom da podnese ostavku zbog krize koju je izazvala istraga o ubistvu novinarke.

Parlamentarna grupa Laburističke partije saopštila je juče nakon sastanka koji je trajao četiri sata da poslanici „jednoglasno podržavaju sve premijerove odluke“ i da imaju „potpuno povjerenje u Muskata”.

Pozivi Muskatu da podnese ostavku intenzivirani su nakon što je istraga o ubistvu novinarke Dafne Karuana Galicije koja je izvještavala o korupciji rezultirala podizanjem optužnice protiv uticajnog biznismena navodno povezanim sa ministrima i visokim zvaničnicima, navodi Rojters.

Jorgen Fenek, 38, kasno u subotu je izveden pred sud i optužen za saučesništvo u ubistvu. On se izjasnio da nije kriv.

Smatralo se da se Muskat preprema da podnese ostavku, ali da želi da ostane dok ne bude izabran njegov nasljednik, kazali su za lokalne medije zvaničnici bliski premijeru. Pojedini od tih izvora su juče kazali, kako prenosi Rojters, da će on vjerovatno ostati dok stranka sredinom januara ne izabere novo rukovodstvo.

Protiv Feneka je podignuta optužnica nakon što je vlada odbila njegov zahtjev za imnunitet u zamjenu za otkrivanje informacija o zavjeri za ubistvo i o navodnoj korupciji u koju su umiješani Muskatov bivši šef kabineta Kit Šembri i bivši ministar turizma Konrad Mici.

Šembri i Mici su u utorak podnijeli ostavke, a Šembrija je dva dana ispitivala policija prije nego što je oslobođen bez podizanja optužnice. Šembri je negirao umiješanost, a Mici je u utorak kazao da nema poslovnih veza sa Fenekom i da nije umiješan u ubistvo.

Građanska udruženja na Malti sinoć su organizovala proteste u Valeti i pozvala Muskata da odmah podnese ostavku. „Ovo još nije gotovo. Ovo je tek početak. Džozef Muskat i dalje brani njegovog najboljeg prijatelja Kita Šembrija. Time što brani Šembrija, Muskat štiti sebe“, saopštila je juče građanska grupa „Republika“. „Moramo nastaviti sa pritiskom, istina isplivava. Sada moramo težiti pravdi“, dodaje se u saopštenju.

Dok se na centralnom trgu u Valeti čulo skandiranje „mafija“ tokom protesta, Mihael Vela, otac Karuana Galicije kazao je da je pravda još daleko. On je za Rojters izjavio da je cijeli Muskatov kabinet trebalo da bude pred sudom za korupciju prije ubistva njegove kćerke. „Svi imaju okrvavljene ruke“, kazao je on za Rojters.

Kritičari su ljuti na premijera Malte jer smatraju da štiti Šembrija, prijatelja iz školskih dana, i zbog toga što je uključivao Šembrija u bezbjednosne brifinge o istrazi ubistva čak i nakon što je Fenek identifikovan kao osumnjičeni u ubistvu i kao Šembrijev saradnik. U saopštenju Laburističke partije nakon učerašnjeg sastanka takođe se navodi da će se Kris Kardona, ministar ekonomije koji je sebe suspendovao sa dužnosti nakon što ga je jedan osumnjičeni pomenuo u istrazi, vratiti na poziciju.

Kardona je odbacio umiješanost u zavjeri i kazao da nije učestvovao u korupcionaškim ili drugim kriminalnim aktivnostima.

U saopštenju laburista takođe se navodi da će sljedeće nedljelje biti održana diskusija o ubistvu novinarke, prenio je portal „Politko”.

Opozicioni poslanici ljutito su juče reagovali na odluku da Muskat ostane na funkciji. „Nećemo ovo mirno prihvatiti. Nećemo dozvoliti da premijer ostane na vlasti kako bi opstruirao pravdu“, objavio je na Tviteru poslanik Dejvid Kasa iz opozicione Nacionalističke partije koji je ranije pisao Evropskoj komisiji pozivajući je da hitno preduzme korake kako bi povratila vladavinu prava na Malti. „Oni zaista misle da nikome ne odgovaraju“, objavila je na Tviteru poslanica Roberta Metsola.

Bonus video: