Ko je mladić u čijim je rukama sudbina Angele Merkel?

Ovaj 28-godišnji student iz Berlina vođa je pokreta #NoGroKo, što je skraćenica za 'ne velikoj koaliciji'
52 pregleda 1 komentar(a)
Kevin Kuhnert, Foto: Reuters
Kevin Kuhnert, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 08:38h

Ključ dogovora o velikoj koaliciji u Njemačkoj, smatraju mediji, u rukama je čelnika mladih SPD-a Kevina Kuhnerta (28), kojeg mnogi opisuju kao političara dječjeg lica koji bi mogao riješiti sudbinu Angele Merkel.

Za neke je ovaj mladić najtalentovaniji njemački političar nakon Šrodera, a neistomišljenici ga nazivaju socijaldemokratom - kamikazom.

Ovaj 28-godišnji student iz Berlina vođa je pokreta #NoGroKo, što je skraćenica za 'ne velikoj koaliciji', a čiji je cilj spriječiti koaliciju konzervativaca i socijaldemokrata, čime bi se okončao najduži mandat jednog od evropskih političara - Angele Merkel.

Kuhnert smatra kako je velika koalicija katastrofa za njegovu stranku, a svoja mišljenja o saradnji CDU-a i SPD-a gotovo svakodnevno dijeli s mnogobrojnim pratiteljima na društvenim mrežama.

'Vjerujem kako bi bilo vrlo opasno da SPD ponovo uđe u koaliciju s konzervativcima. Jasno je kako su finansije ključni resor u svakom kabinetu, ali kancelarka je i dalje iz Hršćansko-demokratske stranke i niti jedna odluka, koju ona ili njeni ministri ne budu željeli da prihvate, neće proći', mišljenja je Kuhnert, političar koji se pojavio na uzavreloj njemačkoj političkoj sceni odmah nakon propasti pregovora o tzv. Jamajka koaliciji.

Bonus video: