Uspjeh Pokreta 5 zvjezdica zabrinuo desničarski blok

Zakon u Italiji zabranjuje objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja 15 dana uoči izbora, ali stranke same sprovode ankete
177 pregleda 0 komentar(a)
Đorđa Maloni, Silvio Berluskoni, Mateo Salvini, Foto: Reuters
Đorđa Maloni, Silvio Berluskoni, Mateo Salvini, Foto: Reuters
Ažurirano: 04.03.2018. 07:50h

Italijanski Pokret 5 zvjezdica poručio je pristalicama na kraju kampanje da je blizu pobjede na današnjim parlamentarnim izborima dok su njegovi glavni rivali zabrinuti zbog popularnosti te stranke, koja se bori protiv establišmenta.

Ankete predviđaju da nijedna stranka neće imati većinu u parlamentu, gdje će savez grupa desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija biti najveći blok, a Pokret 5 zvjezdica najveća stranka pojedinačno.

Vladajuća, Demokratska stranka lijevog centra (PD) nije iskoristila relativni ekonomski napredak nakon najgore recesije od Drugog svjetskog rata i koalicija koju predvodi bi mogla završiti na trećem mjestu.

„Korak nas dijeli od pobjede“, rekao je lider Pokreta 5 zvjezdica Luiđi di Majo na mitingu u Rimu, gdje je masa mahala zastavama i vikala „poštenje“, što je poštapalica te grupe.

Zakon u Italiji zabranjuje objavljivanje rezultata istraživanja javnog mnjenja 15 dana uoči izbora, ali stranke same sprovode ankete.

Di Majo je kazao da bi, prema jednoj, ta grupa mogla uspjeti da formira parlamentarnu većinu, što bi, kako pokazuju javne ankete, moglo poći za rukom samo desnom centru.

Desničarski lideri su u četvrtak nenamjerno priznali da strahuju da bi trijumf Pokreta 5 zvjezdica na jugu mogao ugroziti njihove šanse.

„Ide im zaista dobro, zaista dobro“, rekla je Đorđa Meloni, liderka stranke Braća Italije svojim saveznicima na zajedničkom mitingu u privatnom razgovoru koji je mikrofon „uhvatio“.

Rafaele Fito, vođa male stranke Sa Italijom smo, dodao je da podrška PD-u na jugu doživljava kolaps.

„O, Bože“, rekao je Mateo Salvini, lider antievropske, antimigrantske Sjeverne lige, dodavši da se nada da će podrška PD-u ostati iznad 20 odsto kako bi se spriječio trijumf Pokreta 5 zvjezdica.

Na mitingu u petak, komičar Bepe Grilo, koji je osnovao Pokret 5 zvjezdica 2009. u znak protesta protiv klijentelističke političke elite, priznao je da je pokret zauzeo umjereniji stav pod vođstvom Di Maja, ali da ne bi trebalo da zaboravi svoje korijene.

Lideri stranaka su isključili koalicije sa rivalima nakon izbora. Međutim, Italija je decenijama nalazila izlaz iz političkog zastoja i finansijska tržišta ne djeluju zabrinuto zbog mogućeg nejasnog rezultata, navodi Rojters.

Premijer Paolo Đentiloni je rekao u petak da bi ishod glasanja mogao podriti opravak Italije i upozorio je na uspon populista.

Imigracija i visoka nezaposlenost mladih su bila dominantne teme kampanje.

Lider stranke i bivši premijer Mateo Renci je kazao za RAI TV da će „radije biti u opoziciji nego u savezu sa ekstremistima“.

„Ako želite da glasate za strah, antipolitiku i bijes, ne glasajte za nas“, poručio je Renci na završnom mitingu u rodnoj Firenci.

Blok desnog centra se dogovorio da će premijera izabrati stranka koja osvoji najviše mjesta.

U privatnom razgovoru u četvrtak, Meloni je rekla Salviniju da će Sjeverna liga pobijediti Berluskonijevu Naprijed Italija.

Berluskoni (81) je četiri puta bio premijer Italije, ali mu je zabranjeno da obavlja javnu funkciju do 2019. zbog presude za utaju poreza 2013.

On za šefa bilo koje buduće vlade predlaže predsjednika Evropskog parlamenta Antonija Tajanija, umjerenog političara koji bi ulio sigurnost prijestonicama EU, koje su alarmirane antievropskom retorikom Berluskonijevih saveznika.

Sve stranke sastavile dugačak spisak skupih obećanja

Mnogi Italijani još ne osjećaju koristi od ekonomskog oporavka. Privreda zemlje je i dalje šest odsto manja nego što je bila na početku 2008, a koči je niz starih problema poput velikog nacionalnog duga, hronično sporog sistema pravosuđa i sputavajuća birokratija, piše Rojters.

BDP širom 19-člane eurozone kao cjeline je porastao za pet odsto tokom istog 10-godišnjeg perioda.

Anemičan učinak je gurnuo milione Italijana u siromaštvo, podstakao socijalni nezadovoljstvo i uspon populista.

Broj Italijana koji žive u riziku od siromaštva je porastao za više od tri miliona od 2008, prema podacima Eurostata, što je najveći porast u nekoj članici EU.

Broj onih koji žive u apsolutnom siromaštvu - koji nemaju dovoljno novca za korpu osnovnih roba i usluga, porastao na 4,7 miliona 2016, što je trostruko povećanje za deceniju.

„Porast apsolutnog siromaštva je najozbiljniji problem sa kojim se Italija danas suočava,“ kaže Roberto Peroti, ekonomista sa Univerziteta Bokoni i bivši vladin savjetnik.

Nezaposlenost u Italiji iznosi 10,8 odsto, četiri procentualna poena više nego 2008, dok na jugu dostiže skoro 18,3 odsto, što je porast od 7,2 poena za deceniju. Nezaposlenost mladih na jugu je 46,6 odsto.

Broj Italijana koji su zvanično registrovani da žive u inostranstvu porastao je 60 odsto između 2006. i 2017, sa tri na skoro pet miliona.

Soro sve stranke su sastavile dugačak spisak skupih obećanja koja bi mogla popraviti finansije Italije ako se ispune.

Bersluskonijeva stranka obećava da će udvostručiti minimalnu penziju na oko hiljadu eura i omogućiti raniji odlazak u penziju. PD kaže da će povećati minimalnu penziju na 750 eura a porodicama tri godine davati 400 eura mjesečno pod djetetu.

Većina stranaka nudi i različite socijalne programe, uključujući predlog Pokreta 5 zvjezdica za mjesečnu univerzalnu zaradu do 780 eura za siromašne.

Profesor Peroti kaže da ovakve šeme rizikuju produbljivanje siromaštva odvraćanjem ljudi od traženja posla.

„Najlakše je svima dati novac i nadati se da će problem nestati. U stvarnosti, ne samo da je ta mjera jako skupa, nego rađa druge probleme, kao što je stvaranja zamke siromaštva,“ kazao je.

Bonus video: