Delegacija EP na Malti kako bi procijenila stanje vladavine prava

Muskat treba odmah da podnese ostavku

Šefica delegacije Evropskog parlamenta pozvala premijera Malte da što prije napusti dužnost zbog slučaja ubistva novinarke
759 pregleda 0 komentar(a)
Protesti ispred sjedišta premijera u Valeti, Foto: Beta/AP
Protesti ispred sjedišta premijera u Valeti, Foto: Beta/AP

Šefica delegacije Evropskog parlamenta, poslata u Maltu kako bi  procijenila stanje vladavine prava na ostrvu nakon skanadala zbog  ubistva novinarke, kazala je da premijer Džozef Muskat treba odmah da podnese ostavku. 

Muskat je pravdao način na koji je postupio tokom istrage o ubistvu Dafne Karuana Galicije  2017. godine i kazao da će podnijeti ostavku sljedećeg mjeseca kako bi  njegova Laburistička partija imala vremena da izabere novog lidera.

Međutim Sofi Int Veld,  koja predvodi dvodnevnu misiju Evropskog parlamenta u Malti, kazala je  da nije dobila potrebna uvjerenja nakon susreta sa Muskatom i ministrom  odbrane Ovenom Bonicijem, prenio je Rojters.

Malta EP
Specijalna izaslanica EP Sofi Int Vald nezadovoljna je razgovorom sa Muskatom(Foto: Beta/AP)

„Mislim  da svi priznaju, uključujući i samog premijera, da je napravio neke  ozbiljne greške u procjeni i smatram da će ukoliko ostane duže nego što  je neophodno to biti još jedna greška”, kazala je ona novinarima.

Policija je u subotu optužila jednog od najbogatijih biznismena na Malti, Jorgena Feneka, za saučesništvo u ubistvu. On je odbacio optužbe i kazao da su ubistvo naredili članovi Muskatovog najužeg kruga ljudi.

Kritičari,  uključujući i porodicu Karana Galicije, žele da Muskat odmah podnese  ostavku, tvrdeći da on štiti prijatelje i saradnike od istrage. Muskat  to poriče.

Glavna opoziciona stranka saopštila je juče da će bojkotovati rad parlamenta dok Muskat ne napusti dužnost.

Manja grupa demonstranata gađala je danas jajima i vrijeđala Muskata i Bonicija dok su dolazili u sjedište vlade.

„EU mora da izvrši pritisak na njega da ode”, kazala je sestra Karuana Galicije, Mendi Malija, koja je učestvovala u demonstracijama. „Fenek nije djelovao sam. Drugi zlikovci se kriju iza Muskata”. 

Mada  je Muskat priznao da su neke od njegovih odluka u ovom slučaju mogle  biti bolje on je takođe istakao da je glavni osumnjičeni sada iza  rešetaka zahvaljući najvećoj istrazi u istoriji Malte.

U sudskim  spisima, kako navodi Rojters, stoji da je Fenek tražio imunitet u  zamjenu za informacije o zavjeri za ubistvo i o navodnoj korupciji u  koju su umiješani bivši Muskatov šef kabineta Kit Šembri i bivši ministar turizma Konrad Mici. Vlada je odbacila njegov zahtjev za pomilovanje, a Šembri i Mici su prošle nedjelje podnijeli ostavke.