Komersant: Putin još nije vidio Vučića tako punog obožavanja

Komersant piše da je susret, zajedno sa ručkom trajao oko tri sata, i da je Vučić, izlazeći pred novinare "izgledao kao srećan čovek" koji, kako se pokazalo, "nije imao namjeru da to krije"
5957 pregleda 12 komentar(a)
Vučić i Putin u Sočiju, Foto: Betaphoto/Dimitrije Goll
Vučić i Putin u Sočiju, Foto: Betaphoto/Dimitrije Goll

Za predsjednike Srbije i Rusije, Aleksandra Vučića i Vladimira Putina "šijunski skandal" očigledno je ostao u prošlosti, piše danas moskovski dnevnik Komersant u tekstu posvećenom jučerašnjem susretu dvojice predsjednika u Sočiju.

"Tako pričljivog, tako prosvetljenog i tako punog obožavanja Putin Vučića još nije vidio. Očigledno da je za obojicu političara špijunski skandal ostao u prošlosti, pri tom (za neke) veoma davnoj", piše izvještač iz Kremlja Andrej Kolesnjikov.

U tekstu pod naslovom "Srbin naš nasušni" list dodaje da je Vučić "udavio ruskog predsjednika lavom ljubavi, govorio isključivo na ruskom, mada protokol u takvim slučajevima to ne podrazumijeva", ali je govorio i o poslovima.

Komersant piše da je susret, zajedno sa ručkom trajao oko tri sata, i da je Vučić, izlazeći pred novinare "izgledao kao srećan čovek" koji, kako se pokazalo, "nije imao namjeru da to krije".

List piše i da su "odabrani srpski novinari", koji su sa predsjednikom doletjeli istim avionom, bili čini se malo (mada ipak ne baš mnogo) razočarani što će na pres-konferenciji biti postavljeno samo po jedno pitanje sa svake strane.

Vučić i Putin u Sočiju
Vučić i Putin u Sočiju(Foto: Betaphoto/Dimitrije Goll)

Izvještač navodi da je u razgovoru sa srpskim novinarima rečeno da će postaviti pitanje o špijunskom skandalu, ali da izgleda, poslije razgovora "takvo pitanje srpska strana nije mogla ni da postavi".

"Takvo pitanje posle Vučićeve patetike bez presedana izgledalo bi ne samo drsko već i neprirodno", piše Komersant.

Dnevnik podsjeća da je cijela srpska delegacija aplaudirala kada je Putin izjavio da će Srbija biti obezbijeđena gasom, u svakom slučaju, i ocjenjuje da će te riječi postati "košmar za TV gledaoce u Srbiji", pošto će ih RTS neumorno vrtjeti bez pauze.

"S jedne strane, Vučić je bukvalno gurao razgovore o nastavku tranzita gasa, igrajući na strani sa ruskim predsjednikom, a sa druge strane, stavio do znanja da mu je Putin dozvolio da kupuje gas na drugim mjestima, ako zatreba, to jest osigurao se ako pregovori sa Ukrajinom dođu u ćorsokak", ocjenjuje Komersant.

Bonus video: