pretežno visokoobrazovani akademski građani

I Njemci odlaze na rad u inostranstvo

Većina njemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca
2565 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Većina njemačkih emigranata odlazi u inostranstvo zbog posla i više novca. Među njima je najviše akademskih građana, a najpopularnija destinacija za Njemce je susjedna zemlja koja ima njemačko govorno područje.

Njemački emigranti pretežno su visokoobrazovani akademski građani u najboljim godinama: 76 odsto njih ima univerzitetsku diplomu ili su doktori nauka, dakle tri četvrtine, mada samo četvrtina njemačkog stanovništva ima visoko obrazovanje. Većina je stara između 20 i 40 godina. To proizlazi iz studije Saveznog zavoda za istraživanje stanovništva.

Prema ovoj studiji, veliki dio ispitanika je emigrirao iz profesionalnih razloga. „Često se radi o sljedećem koraku u karijeri", rekao je politikolog Andreas Ete prilikom predstavljanju rezultata studije u Berlinu. Samo 18 odsto ispitanika je odgovorilo da njemačku napušta zbog nezadovoljstva životom u ovoj zemlji.

Prednosti i nedostaci iseljavanja

Za većinu emigranta odlazak u inostranstvo se i finansijski isplatio. „Više od 60 procenata ispitanika reklo je da im je neto prihod domaćinstva u inostranstvu 'bolji' ili 'mnogo bolji' od plate koju su imali posljednjih mjeseci u Njemačkoj", rekao je Ete. U prosjeku, neto lični prihod se povećao za 1186 eura mjesečno.

To veliko povećanje prihoda ostaje čak i kada se u obzit uzme različita kupovna moć zemalja u kojima su Njemci emigrirali. Pokazalo se da su od povećanja neto prihoda u inistrnastvu profitirali svi emgranti, a pogotvu oni koji nemaju visoku stručnu spremu.

Međutim, postoje i negativne posledice emigracije: za 40 odsto iseljenika društveni kontakti su se u inostranstvu malo pogoršali.

Prema Saveznom zavodu za istraživanje stanovništva, u inostranstvu trenutno živi oko četiri miliona Njemaca. Svake godine u prosjeku 180.000 njemačkih građana napusti zemlju. U istom periodu oko 130.000 se vrati. Zbog toga Njemačkoj ne prijeti trajni gubitak kvalifikovanih radnika, takozvani „odliv mozgova". Studija pokazuje da je boravak u inostranstvu obično privremen i traje samo nekoliko godina. Politikolog Andreas Ete kaže da bi se prije moglo govoriti o „cirkulaciji mozgova".

Posebno popularna: Švajcarska

U proteklih deset godina Švajcarska je bila daleko najpopularnije odredište njemačkih emigranata. Skoro 200.000 Njemaca preselilo se u susjednu zemlju. 127.000 je otišlo u Sjedinjene američke države, 108.000 u Austriju i 82.000 u Ujedinjeno Kraljevstvo.

Stopa iseljenika iz Njemačke je sa 5,1 odsto relativno visoka u odnosu na druge industrijske zemlje. Tako se na primjer iz SAD iseljava 0,7 odsto stanovništva, iz Japana 0,6, dok Poljska tu bilježi visokih 10 procenata.

Ova studija German Emigration and Remigration Panel Study (GERPS) potpuno je preokrenula tradicionalni pristup istraživanja migracije: ne istražuje imigrante u njihovoj ciljnoj zemlji, već se koncentriše na emigrante iz određene zemlje koji odlaze na različita mjesta u svijetu.

Ovu studiju je Savezni zavod za istraživanje stanovništva iz Vizbadena radio zajedno sa sociolozima sa Univerziteta Duizburg-Esen. Anketirano je više od 10.000 njemačkih državljana u dobi od 20 do 70 godina koji su se preselili u inostranstvo u periodu između jula 2017. i juna 2018. godine ili su se u istom periodu iz inostranstva vratili u Njemačku.