poručio da će voditi "narodnu vladu"

Džonson želi novi trgovinski sporazum sa EU do kraja 2020.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti
734 pregleda 0 komentar(a)
Džonson, Foto: AP
Džonson, Foto: AP

Britanski premijer Boris Džonson sprovešće Bregzit do 31. januara i potom do kraja 2020. dogovoriti novi trgovinski sporazum s Evropskom unijom, najavio je danas ministar u vladi Majkl Gav.

Džonson je ove sedmice pobijedio na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje Bregzita. Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne i središnje Engleske, Džonson je poručio da će voditi "narodnu vladu".

"Apsolutno mogu potvrditi da ćemo relativno brzo imati priliku glasati o predlogu sporazuma o povlačenju i tada se pobrinuti da se usvoji prije 31. januara", kazao je Gav.

Glavni pregovarač EU smatra da će pregovori biti teški i zahtjevni

Riši Sunak, zamjenik britanskog ministra finansija, kazao je da će vlada predlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi se ministri mogli posvetiti ostalim vladinim prioritetima, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstv, prenosi Hina.

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gav je novinarima kazao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja sljedeće godine.

"Bit ćemo u poziciji da EU napustimo prije 31. januara naredne godine, a potom ćemo s Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine", dodao je ministar.

Glavni evropski pregovarač Mišel Barnije sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti. Ti će pregovori, kako je rekao prošlog mjeseca, biti teški i zahtjevni, te je upozorio Britance da EU neće tolerirsati nepoštenu konkurentnu prednost.