BAČEN SUZAVAC U PARIZU

FOTO Francuska: Sukobi demonstranata i policije, Filip ne odustaje od reforme penzija

Sukobi su izbili u blizini Trga nacije u istočnom dijelu francuske prijestonice tokom protesta u organizaciji trgovačkog sindikata, a do sukoba policije i demonstranata došlo je i u Nantu
2519 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta u Parizu, Foto: BETA/AP
Sa protesta u Parizu, Foto: BETA/AP

Francuska policija ispalila je danas suzavac u centru Pariza tokom protesta protiv reformi penzionog sistema, dok su demonstranti uzvratili bacanjem projektila na policajce, javlja Rojters, a prenosi Tanjug.

Francuski premijer Eduar Filip ponovio je danas da je vlada "u potpunosti riješena" da sprovede reformu penzija uprkos štrajku saobraćaja od 5. decembra i protesta građana i sindikata.

Eduar Filip
Filip(Foto: BETA/AP)

"Riješenost moja, vlade i velike većine je potpuna", rekao je Filip u parlamentu braneći reformu univerzalnog sistema isplata penzija umjesto dosadašnja 42 režima.

Sukobi su izbili u blizini Trga nacije u istočnom dijelu francuske prijestonice tokom protesta u organizaciji trgovačkog sindikata, a do sukoba policije i demonstranata ranije danas došlo je i u Nantu.

Hiljade ljudi širom Francuske izašle su i danas na ulice, a zaposleni, uključujući nastavnike, ljekare, advokate i radnike u Ajfelovoj kuli, napustili su radna mjesta kako bi protestovali protiv povećanja starosne granice za odlazak u penziju i, kako kažu, sačuvali sistem socijalne zaštite, strahujući da predsjednik Emanuel Makron planira da ga uništi.

Građani i turisti se već 13. dan suočavaju s problemima u saobraćaju pošto i mašinovođe nastavjaju štrajk.

Škole su danas bile zatvorene i polaganje ispita je otkazano pošto su se i nastavnici pridružili štrajku, prenosi Rojters.

Bolnice su od svojih zaposlenih zahtijevale da pruže najnužnije usluge, a nakon što su medicinske sestre, ljekari i farmaceuti izašli na ulice kako bi sačuvali nekada hvaljeni javni medicinski sistem koji se suočava s poteškoćama poslije višegodišnjeg smanjenja troškova.

Nekoliko sati uoči početka protesta policija je zabarikadirala Jelisejsku palatu zbog mogućosti da nasilje izazovu aktivisti pokreta "Žuti prsluci" ili radikalni demonstranti, koji su nezadovoljni zbog "ekonomske nepravde".

Pritisak raste na Makrona nakon što je visoki komesar francuske vlade za penzije Žan-Pol Delevoj podnio ostavku u ponedjeljak zbog navodnog sukoba interesa, ali vlada za sada ne odustaje od planova da poveća starosnu granicu za odlazak u penziju na 64 godine.

Galerija

Preporučujemo za Vas