Gerasimov: NATO se priprema za konflikt širokih razmjera

Gerasimov je na sastanku sa stranim vojnim atašeima rekao da su aktivnosti NATO doprinele povećanju tenzija i smanjenju bezbjednosti duž granice s Rusijom
2654 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Načelnik Generalštaba Oružanih snaga Rusije Valerij Gerasimov izjavio je da vježbe NATO blizu granice s Rusijom ukazuju na pripreme te vojne alijanse za konflikt širokih razmjera.

Gerasimov je na jučerašnjem sastanku sa stranim vojnim atašeima rekao da su aktivnosti NATO doprinele povećanju tenzija i smanjenju bezbjednosti duž granice s Rusijom, objavljeno je danas.

Upitan da li ruska vojska vidi potencijalnu prijetnju ratom, Gerasimov je kazao da Moskva ne vidi "bilo kakve preduslove za rat širokih razmjera".

On je, međutim, dodao da bi pritisak Zapada na Rusiju mogao da izazove "krizne situacije" koje mogu da se otrgnu kontroli i isprovociraju vojni sukob.

Naveo je da scenario vježbi NATO u Istočnoj Evropi "ukazuje na promišljenu pripremu NATO za učešće njegovih vojnika u vojnom sukobu širokih razmjera".

Veze Rusije i Zapada pale su na najniži nivo od vremena Hladnog rata poslije ruskog pripajanja ukrajinskog poluostrva Krim 2014. godine.

Moskva uporno izražava zabrinutost zbog razmještanja snaga NATO u baltičkom regionu i manevara alijanse blizu zapadne granice Rusije.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je danas da "kontinuirano širenje vojne infrastrukture NATO ka granicama Rusije povećava zabrinutost".

Bonus video: