sukob menadžementa i sindikata radnika

Štrajk u Lufthanzi za Novu godinu

Sindikati pratećeg osoblja Lufthanze UFO su donijeli odluku da se u početku štrajkuje samo u Germanwingsu, pošto tamošnja uprava „zaposlenima nije dala jasnu perspektivu za budućnost"
706 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Sindikat pratećeg osoblja Lufthanze pozvao je za sada na trodnevni štrajk tokom novogodišnjih praznika u Lufthanzinoj marki Germanwings. Postoji mogućnost da se štrajk potom proširi i na druge marke i samu Lufthanzu.

Najavljeno je da će štrajk početi u ponedjeljak 30. 12. od ponoći (u noći između nedjelje i ponedjeljka) i trajati do srijede 1.01. u ponoć, te da se odnosi na 30 aviona. Naime, sindikati pratećeg osoblja Lufthanze UFO su donijeli odluku da se u početku štrajkuje samo u Germanwingsu, pošto tamošnja uprava „zaposlenima nije dala jasnu perspektivu za budućnost". Germanwings još uvijek posluje sa oko 30 letjelica za Lufthanzinu marku Eurowings, ali je planirano da joj se u dogledno vrijeme potpuno pripoji.

Sindikat je takođe saopštio da dalji štrajkovi neće biti najavljeni prije 2. januara. Međutim, to bi se moglo promijeniti ako menadžment Lufthanze nastavi da „doliva ulje u vatru", rekao je jedan portparol UFA. Ako se Lufthanza ne pomjeri sa svoje pozicije, od 2. januara mogući su i štrajkovi u ostalim markama Lufthanze i kao i u samoj Lufthanzi. Ti štrajkovi bi mogli biti mnogo duži, saopštio je UFA.

Lufthanza nije bila baš optimistična. Član izvršnog odbora Lufthanze Detlef Kajzer je rekao: „Konflikt je za nas teško rješiv, jer UFO nedjeljama odbija da pismeno saopšti svoje konkretne zahtjeve. Tako ne možemo dalje, pa ni u arbitražu."

U novembru je bilo otkazano 1500 letova

U ovom sukobu menadžementa i sindikata radnika Lufthanze je već bilo štrajkova upozorenja u četiri marke Lufthanze, a u samoj Lufthanzi se u novembru štrajkovalo dva dana - bilo je otkazano 1.500 letova sa oko 200.000 pogođenih putnika.

Obje strane iznova ističu da se zalažu za najširi mogući dogovor o raznim temama u oblasti kolektivnog ugovora. U suštini, dogovor je već bio postignut bilateralno u novembru, ali do opipljivih rezultata ipak nije došlo - zbog uzajamnog nepovjerenja. U međuvremenu je Lufthanza opozvala menadžerku osoblja Betinu Folkens, koja se zalagala za umjereniji kurs sa sindikatom.

Između ostalog, sindikat zahtjeva ukidanje već uručenih otkaza i tužbi protiv bivših i sadašnjih članova glavnog odbora sindikata, kao i sveobuhvatno suočavanje o razlozima žestokog sukoba između mendžmenta i sindikata iz proteklih mjeseci. Takođe se traži pravo na skraćeno radno vrijeme, jednokratna isplata u visini od 1500 eura za sve zaposlene, kao i plaćeno radno vrijeme za članove sindikata koji pregovaraju o kolektivnim ugovorima.

Catering je pred prodajom, tehnički servis se topi…

Veoma napeto je i Lufthanzinoj firmi za catering odnosno snabdijevanje hranom i pićem u avionu - LSG Sky Chefs Europa: Lufthanza je odavno objavila da namjerava da proda ovaj svoj sektor i najvjerovatniji kupac je najveći takav servis na svetu Gategroup iz Švajcarske, koji je doduše pod nadzorom jednog fonda iz Azije. Radnici ove Lufthanzine firme slute što će to značiti, tako da sindikat pokušava da dobije što više garancije za oko 7100 zaposlenih. Međutim, štrajk radnika kuhinja za pripremu obroka u Frankfurtu i Minhenu nije dao rezultate kakve su očekivali u sindikatu.

Nadzorni odbor Lufthanze još početkom decembra odobrio velike promjene u tom koncernu. List Virtšaftsvohe te promjene naziva „novim razdobljem" Lufthanze jer će se „Lufthanza oprostiti od nekih tradicionalnih poslova i širiti svoj koncept sa više marki". Osnovna delatnost Lufthanze je oduvijek bila, osim letjenja i već pomenuti catering, ali promjene čeka i sektor servisiranja letilica. To je bila usluga kojoj su se obraćali i mnogi drugi avioprevoznici, jer je bila garancija dobro učinjenog posla. Ali taj posao i Lufthanza sve više prebacuje na firme koje nastaju zajedno sa proizvođačem aviona, objašnjavaju stručnjaci.

Novi model

I dok se usluge cateringa i tehnički servis smanjuju predsjednik uprave Lufthanze Karsten Šper želi još više avioprevoznika pod svoje okrilje.

Lufthanza je već sad na čelu grupe Star Alliance koja okuplja 26 avioprevoznika, i nije jasno kako bi nove akvizicije trebalo da izgledaju. Lufthanza već duže teži boljoj saradnji sa posrnulim italijanskim avioprevoznikom Alitalia, ali ipak ne želi i da kupi tog gubitaša.

Uopšte, baš kod finansija se Lufthanza sprema na najveće promjene i predsjednik uprave tu često spominje pravno „rješenje u fondaciji". S jedne strane, takvu fondaciju bi finansijki punio prije svega njemački kapital i brinuo se za glavnu marku koncerna, Lufthanzu – kako ne bi izgubila prava na letjenje koje ima kao njemački avioprevoznik. Iznad Lufthanze bi po novom planu bio cjelokupni koncern - koji bi bio otvoren prema stranim investitorima.

Jer, vrijednost Lufthanze je sada na tržištu dionica negde oko osam milijardi eura - što je zapravo odlična prilika da Lufthanzu neko „proguta". To je naime samo dvije trećine vrednosti flote tog avioprevoznika.

„Oštre" mjere protiv zaposlenih po pravilu povećavaju vrijednost deonica, međutim, trenutna poslovna politika uprave Lufthanze i već hronični sukob sa zaposlenima – svakako nije nešto što bi privuklo blagonaklone investitore.

Preporučujemo za Vas