Krajnji sjever Evrope očajnički čeka polarnu zimu koja kasni

Sundalsera, mali grad u zapadnoj Norveškoj, zabilježio je 2. januara 19 stepeni Celzijusa, što je zimi nečuveno u čitavoj Skandinaviji
3514 pregleda 5 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Rekordne temperature, izostajanje snijega, dok pada kiša koja jelenima pretvara staze ka pašnjacima u klizalište: od norveških fjordova do Rusije, krajnji sjever Evrope očajnički čeka polarnu zimu koja kasni.

Sundalsera, mali grad u zapadnoj Norveškoj, zabilježio je 2. januara 19 stepeni Celzijusa, što je zimi nečuveno u čitavoj Skandinaviji.

Ta blaga temperatura posljedica je dolaska toplog vjetra koji bi trebalo da se pojača večeras, kaže Meteorološki zavod Norveške.

U Švedskoj su posljednjih dana temperature za oko pet stepeni iznad sezonskih normi na jugu i za čak 10 stepeni iznad uobičajenog na sjeveru te zemlje.

Tri meteorološke stanice u centralnoj Švedskoj su 2. januara prijavile temperature koje su najviše od 1971. godine za januar, rekao je za AFP klimatolog Sverker Helstrom, iz Meteorološkog zavoda Švedske.

Vlasnik kompanije sa sankama u Ekorseleu, u švedskom dijelu Laponije, Donald Erikšon, kaže da je ovo jedna od najtoplijih zima posljednjih decenija.

"Ovdje je 7. januara 2019. godine bilo minus 36 stepeni Celzijusa, a jutros (u utorak) plus jedan stepen", rekao je on za AFP.

Razlike "mogu zavisiti od vremenskih prilika, ali trend je jasan: zime su u posljednjih petanest godina, a posebno u posljednjih deset, kraće u prosjeku za mjesec i po", rekao je Erikšon.

Na jugu Finske, gdje su prosječne temperature u decembru već bile 4,5 stepena Celzijusa iznad normalnih, zima još nije ni počela, kaže tamošnji Meteorološki zavod.

Prognoze vremena pokazuju da u januaru neće biti prave zime u čitavom tom regionu. U tom kontekstu, zima se definiše kao period s temperaturom ispod nule.

U srcu Arktika, norveški arhipelag Svalbard (Špicbergen) je u 109. mjesecu uzastopno s temperaturom iznad normalne, kaže Meteorološki zavod prema Norveške.

Identično stanje je u Rusiji, gdje je u utorak bilo nula stepeni u Murmansku, najvećem gradu svijeta unutar Polarnog kruga, što je oko šest stepeni Celzijusa iznad sezonskih normi, objavio je Meteorološki centar Rusije.

Sreda bi mogla biti još toplija: meteorolozi prognoziraju do dva stepena u Murmansku i do četiri stepena u Sankt Peterburgu, drugom gradu po veličini u Rusiji, gdje je ta očekivana temperatura čak 12 stepeni Celzijusa viša u poređenju s prilikama normalnim tokom zime.

Bonus video: