Zeleno svjetlo EK za prodaju 50 odsto NLB banke do kraja godine

Komisija je zaključila da je pomoć NLB u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći
91 pregleda 0 komentar(a)
NLB banka, Foto: Reuters
NLB banka, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.08.2018. 14:09h

Evropska komisija je dala zeleno svjetlo za prodaju polovine slovenačke Nove Ljubljanske banke (NLB) do kraja 2018. i zatim još 25 odsto do kraja 2019.

Komisija je na osnovu novog paketa posvećenosti slovenačkih vlasti prodaji najveće slovenačke bankarske grupe zaključila da je pomoć NLB u skladu sa pravilima EU o državnoj pomoći.

Slovenačke vlasti su novi paket dostavile Komisiji sredinom jula.

Kako je danas saopštila EK, Slovenija je čvrsto posvećna ambicioznom planu prodaje NLB, a prodaja prve tranše od najmanje 50 odsto plus jedna akcija biće realizovana do kraja 2018.

Slovenija je produžila rok za ključne mjere iz programa i takođe ponudila preuzimanje novih obaveza kao kompenzaciju za odlaganje prodaje i restrukturisanje NLB.

"Pozdravljamo posvećenost Slovenije jasnom vremenskom okviru za prodaju. Zahvaljujući tome, EK je odobrila novi slovenački plan obaveza oko NLB koji će obezbijediti da ta banka bude održiv igrač na dugi rok na bankarskom tržištu Slovenije", istakla je evropska komesarka za konkurenciju Margrete Vestager.

Novi paket obaveza koji je predložila Slovenija uključuje striktne rokove za završetak prodaje 75 odsto minus jedna akcija NLB.

Nakon prodaje najmanje 50 odsto plus jedna akcija do kraja 2018, slovenačka vlada će smanjiti svoj udio u NLB na 25 odsto plus jedna akcija do kraja 2019.

Ukoliko Slovenija ne bude poštovala rokove, biće postavljen povjerenik za prodaju koji će preuzeti proces.

Komisija je inače u odluci iz januara predložila poverenika za prodaju a sa ciljem daljeg unapređenja održivosti NLB.

Pored ostalog, predviđeno je i da NLB ne ulazi ponovo u poslovanja koja je prodala u sklopu plana restrukturisanja, poput liziniga, kao i da strogo poštuje zabranu akvizicija.

Novi paket obaveza uključuje i dodatne kompenzacijske mjere koje će unaprijediti održivost NLB i pomoći da se izbjegnu nepotrebni poremećaji konkurencije na slovenačkom bankarskom tržištu.

NLB je najveća bankarska grupa u Sloveniji sa bilansom od 13 milijardi eura na kraju 2017.

Do sada je tri puta dokapitalizovana od strane države - 2011. sa 250 miliona eura, 2012. sa 383 miliona i 2013. sa 1,55 milijardi eura.

Prema prvobitnim planovima, Slovenija je trebalo da proda 75 odsto minus jedna akcija NLB do kraja 2017. godine.