Republika Irska pozdravila prvi nacrt sporazuma EU o Bregzitu

Tereza Mej je već danas reagovala na predložen nacrt sporazuma o Bregzitu i rekla da je rješenje za granicu Sjeverne Irske apsolutno neprihvatljivo za Britaniju i da bi se time "ugrozio ustavni integritet Velike Britanije"
0 komentar(a)
Velika Britanija, EU, Bregzit, Foto: Shutterstock
Velika Britanija, EU, Bregzit, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 28.02.2018. 15:25h

Irska je pozdravila prvi nacrt sporazuma Evropske unije (EU) o Bregzitu ali je spremna da razmatra druge opcije kada Britanija objasni kako misli da trgovina i kretanje pojedinaca može nesmetano da se odvija preko granice sa Sjevernom Irskom.

Irska vlada saopštila je danas da nacrt sporazuma koji je danas predstavio glavni pregovarač EU Mišel Barnije sadrži potrebne pravne odredbe kojim bi se izbjegla čvrsta granica između Severne Irske, britanske teritorije i Irske, članice Unije.

U nacrtu se predlaže da se Sjeverna Irska zadrži unutar jedinstvenog tržišta i carinske unije evropskog bloka da bi se osiguralo da se ne uvede čvrsta granica sa Irskom, zemljom članicom Unije kada dodje do razlaza. Kako se navodi taj plan bi se sproveo ukoliko ne može da se postigne drugo rješenje za pitanje te granice.

Irska je navela da očekuje da dobije dodatnih detalja od britanske premijerke Tereze Mej.

Tereza Mej je već danas reagovala na predložen nacrt sporazuma o Bregzitu i rekla da je rješenje za granicu Sjeverne Irske apsolutno neprihvatljivo za Britaniju i da bi se time "ugrozio ustavni integritet Velike Britanije".

Mej je rekla da bi se tim planom podrilo "jedinstveno britanso tržište" time što bi se zapravo stavila granica između Sjeverne Irske i ostatka Velike Britanije, i dodala da "ni jedan britanski premijer tako nešto nikad ne bi prihvatio".

Mej je ipak rekla da će Britanija nastaviti da radi sa EU o njenim predlozima i da ostaje apsolutno posvećena tome da se izbjegne čvrsta granica između Irske i Sjeverne Irske.

Bonus video: