Njemačka ulaže 86 milijardi eura u željezničku infrastrukturu

Ministar saobraćaja Andreas Šojer je najavio "novu deceniju za željeznicu", poručivši kako DB "mora postati tačniji, efikasniji i bolji"
1703 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Njemačka vlada je s državnom željezničkom komšanijom Deutsche Bahn (DB) sklopila sporazum o ulaganju 86 milijardi eura u željezničku infrastrukturu u sljedećih 10 godina.

Prema sporazumu koji su potpisali ministar saobraćaja Andreas Šojer, izvršni direktor DB-a Ričard Luc i član upravnog odbora kompanije zadužen za infrastrukturu Ronald Pofala, država će osigurati iznos od 62 milijarde eura, a za preostale 24 milijarde pobrinuće se kompanija.

Godišnje će tako u prosjeku za potrebe održavanja i za modernizaciju njemačkih željeznica na raspolaganju biti iznos od 8,6 milijardi eura, što je za 54 odsto više nego u prethodnom planskom razdoblju, objavilo je ministarstvo saobraćaja.

Novi sporazum o finansiranju pokriva dvostruko duže razdoblje od prethodnog.

Ministar Šojer je najavio "novu deceniju za željeznicu", poručivši kako DB "mora postati tačniji, efikasniji i bolji", prenosi Hina.

Izvršni direktor DB-a Luc je rekao da je poboljšana željeznička infrastruktura nužna da bi vozovi stizali na vrijeme i istakao da je za to potrebno vrijeme.

DB-u pripada važna uloga u nastojanjima njemačke vlade da ostvari zacrtane klimatske ciljeve, ističe dpa.

Bonus video: