Putin otvara sebi put za produžetak vladavine: Mišustin predložen za premijera

Putinov izbor Mišustina iznenadio je analitičare koji su predviđali da će on za nasljednika Dmitrija Medvedeva, koji je podnio ostavku, predložiti Sergeja Sobjanjina, gradonačelnika Moskve, Maksima Oreškina, ministra ekonomije ili Aleksandra Novaka, ministra energetike
11521 pregleda 19 komentar(a)
Putin i Mišutin, Foto: Twitter
Putin i Mišutin, Foto: Twitter
Ažurirano: 15.01.2020. 18:23h

Ruski predsjednik Vladimir Putin zvanično je za premijera predložio Mihaila Mišustina, u javnosti slabo poznatog šefa ruske Savezne poreske službe, saopšteno je iz Kremlja. Putin je predao njegovu kandidaturu na odobrenje ruskom parlamentu, nakon što je Mišustin prihvatio ponudu, prenio je Rojters.

Ruska vlada je neočekivano podnijela ostavku nakon što je Putin predložio opsežne izmjene ustava koje bi mu omogućile da produži vladavinu i nakon isteka mandata 2024. godine.

Putinov izbor Mišustina iznenadio je analitičare koji su predviđali da će on za nasljednika Dmitrija Medvedeva, koji je podnio ostavku, predložiti Sergeja Sobjanjina, gradonačelnika Moskve, Maksima Oreškina, ministra ekonomije ili Aleksandra Novaka, ministra energetike.

Prvi čovjek Rusije mijenja Ustav

Predsjednik Rusije Vladimir Putin predložio je danas nacionalni referendum o opsežnim izmjenama ustava koje bi prebacile vlast sa predsjedništva na parlament i premijera, u potezu koji bi mu omogućio da produži vladavinu nakon izlaska iz Kremlja.

Putin, 67, koji je na vlasti kao predsjednik ili premijer od 1999. godine, trebalo bi da napusti dužnost 2024. godine kada se završava njegov četvrti mandat.

On još nije saopštio kakvi su mu planovi nakon isteka mandata, ali prema sadašnjem ustavu, koji zabranjuje predsjedniku da služi dva uzastopna mandata, Putin ne bi mogao odmah da se ponovo kandiduje.

U godišnjem obraćanju o stanju nacije Putin je danas poručio političkoj eliti da se on zalaže za izmjenu ustava kako omogućio Državnoj Dumi, donjem domu parlamenta, da bira ruskog premijera i druge ključne pozicije.

„Naravno da su ovo veoma ozbiljne izmjene političkog sistema”, kazao je Putin, dodajući da smatra da su parlament i građansko društvo spremni za promjene. „To bi povećalo ulogu i značaj nacionalnog parlamenta... ili parlamentarnih stranaka i nezavisnost i odgovornost premijera”.

Putinovi današnji komentari i ostavka vlade na čelu sa Dmitrijem Medvedevim, kako navodi Rojters, vjerovatno će podstaći spekulacije o njegovim planovima kada se završi sadašnji predsjednički mandat 2024. godine.

Kritičari ga već duže vrijeme optužuju da traži načine kako bi zadržao kontrolu nad zemljom i nakon što napusti vlast. On ostaje izuzetno popularan kod Rusa koji ga smatraju izvorom stabilnosti mada ima i onih koji smatraju da je predugo na vlasti.

Kritičari takođe smatraju da pokušava da preda vlast parlamentu a da zatim preuzme ojačanu ulogu premijera nakon što 2024. napusti predsjedničku funkciju.

Još jedna od opcija koja se često pominje je i predsjedavanje Državnim savjetom, tijelom za koje je Putin danas kazao da treba da dobije veća ovlašćenja po ustavu.

Mada ostaje nejasno da li će Putin igrati značajnu ulogu u ruskom političkom životu nakon 2024. godine, njegovi novi predlozi ukazuju na moguće opcije ukoliko odluči da ostane za kormilom ruske politike kao što mnoge njegove pristalice i kritičari očekuju.

Putinov predlog za premijera: Mihail Mišutin

Bonus video: