Ko je Mihail Mišustin: Birokratski supermen da sredi ekonomiju

Uprkos tome što je imenovanje Mihaila Mišustina za ruskog premijera iznenadilo analitičare, njegov izbor bi trebalo da pruži prostor Putinu da uspješno sprovede planiranu reformu
5340 pregleda 3 komentar(a)
Mišustin nikada nije imao političkih ambicija, Foto: AP, AP
Mišustin nikada nije imao političkih ambicija, Foto: AP, AP

Mihail Mišustin nikada nije imao političke ambicije a ime ovog profesionalnog birokrate nijednom nije pomenuto među vodećim kandidatima za novog ruskog premijera.

Međutim 53-godišnjeg Mišustina, dugogodišneg šefa ruske poreske službe, za funkciju premijera predložio je predsjednik Vladimir Putin u okviru onoga što je list „Komersant” nazvao „januarskom revolucijom”, velikom političkom reformom koja mu otvara put da vlada doživotno.

Kao što se i očekivalo Donji dom ruskog parlamenta juče je podržao Putinov izbor i potvrdio imenovanje Mišustina.

Nazivan birokratskim supermenom, koji posljednjih deset godina uspješno upravlja ruskim porezom, Mišustin se nikada nije eksponirao i klonio se politike. On, kako navodi agencija AP, ne pripada nijednoj političkoj partiji a u rijetkim intervjuima govori uglavnom o inovacijama u poreskoj administraciji. Kao i Putin, Mišustin uživa u hokeju na ledu i u odboru je hokejaškog kluba CSKA Moskva i Ruske hokejaške federacije.

Mišustin, inžinjer po struci sa doktoratom u oblasti ekonomije, smatra se zaslužnim za modernizaciju rogobatne ruske poreske administracije i povećanje naplate poreza. Vladini zvaničnici i biznismeni ga opisuju kao profesionalnog i efikasnog menadžera koji se odlično razumije u ekonomiju, usljed čega je on dobar izbor za šefa vlade u trenutku kada je ruska ekonomija oslabljena.

O njegovim profesionalnim dostignućima dovoljno govori činjenica da je u Centru za poresku politiku i administraciju Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD), gdje svjetske državne fiskalne službe razmjenuju najbolje prakse, Mišustin na čelu grupe za digitalizaciju.

Uprkos ovim uspjesima imenovanje Mišustina iznenadilo je rusku javnost i analitičare. „Mišustin nema političkog iskustva niti uživa bitniju popularnost kod birača, i nije dio Putinovog užeg kruga ljudi”, navodi Tatjana Stanovaja iz Karnegi centra u Moskvi. Ona je, kako prenosi „Moscow Times” kazala da se Mišustin vjerovatno neće kandidovati na predsjedničkim izborima kada istekne Putinov četvrti mandat 2024 i dodala: „Izgleda da je Mišustin samo tehnokratski čuvar pozicije”.

Međutim, Mišustinova uloga neće biti poput onih koje su imali već zaboravljeni Mihail Fradkov i Viktor Zubkov, koji su tokom prvih godina Putinove vlasti bili samo izvršioci volje vladara, smatra kolumnista i analitičar Leonid Beršidski. Mišinski je birokratski supermen, čija su lična dostignuća vidljiva svakom ekonomskom igraču u zemlji, od vrha do dna. To je, kako smatra Beršidski upravo ono što je potrebno Putinu, koji ne želi da provodi previše vremena brinući o ekonomskom programu.

Putin želi da se elita fokusira na proces tranzicije njegove skoro neograničene vlasti na slabije definisanu, ali ne manje moćnu ulogu. Unapređivanje ambicioznih političkih ličnosti, poput gradonačelnika Moskve Sergeja Sobjanjina ili ministra odbrane Sergeja Šojgua - moglo bi da ugrozi njegov plan. Sa druge strane Mišustin, bez političkih ambicija i sa sjajnom reputacijom u oblasti ekonomije, nameće se kao dobar izbor.

„Glavni zadatak novog premijera proizilazi iz potrebe da se modernizuje ekonomija”, objavio je na Fejsbuku Abas Galjamov, bivši pisac govora u Kremlju koji je postao nezavisni politički analitičar. „Mišustin ima reputaciju osobe iskusne u toj oblasti”.