Šef policije Malte konačno dao ostavku

Lorensu Kutajaru se zamjera da nije učinio dovoljno da istraži optužbe protiv saradnika bivšeg premijera u vezi sa ubistvom novinarke
883 pregleda 0 komentar(a)
Lorens Kutajar, Foto: Timesofmalta.com
Lorens Kutajar, Foto: Timesofmalta.com

Šef malteške policije je podnio ostavku usljed kritika zbog načina na koji je vodio istragu o ubistvu istraživačke novinarke Dafne Karuane Galicije.

Novi premijer Robert Abela je objavio ostavku Lorensa Kutajara na jučerašnjoj konferenciji za novinare, četiri dana nakon što je preuzeo dužnost, uz obećanje da će ojačati vladavinu prava na tom mediteranskom ostrvu, prenio je Rojters.

„Kutajar je u svojoj ostavci napisao da imenovanje novog premijera zahtijeva promjene, tako da mogu da počnu i potrebne reforme (policijskih) snaga“, rekao je Abela.

Premijer je rekao da je policija postigla rezultate sa Kutajarom na čelu, ističući to što je istraga za ubistvo Karuana Galicije dovela do toga da četiri osobe budu optužene za relativno kratko vrijeme. Kutajar, koji je bio na dužnosti tri i po godine, suočio se sa brojnim kritikama zbog neuspjeha policije da istraži najviše vladine zvaničnike.

Kutajara je imenovao Abelin prethodnik Džozef Muskat, koji je dao ostavku nakon kritika povodom ubistva novinarke 2017. i nakon što je posrednik u zavjeri za likvidaciju povezao Muskatove najbliže saradnike sa pokušajima zataškavanja.

Policija je ranije optužila trojicu muškaraca da su podmetnuli bombu u automobil u kojem je ubijena Karuana Galicija, dok su četvrtog optužili za organizovanje ubistva.

Kutajaru se zamjera da nije učinio dovoljno da se istraži Muskatov pomoćnik zbog kontakata sa biznismenom optuženim za saučesništvo u ubistvu, iako obojica negiraju da su napravili bilo kakav prekršaj.

Pol Karuana Galicija, jedan od sinova ubijene novinarke, pozdravio je Kutajarov odlazak, a aktivisti koji predstavljaju grupu za vršenje pritiska, „Occupy Justice“, ocijenili su da je ona trebalo davno da se desi.

Premijer Abela je takođe najavio imenovanje komisije koja će se baviti pitanjima vladavine i predložiti promjene u skladu sa sugestijama delegacije Savjeta Evrope koja je posjetila Maltu krajem prošle godine. Delegacija je ocijenila da premijer ima previše ovlašćenja, uključujući ono da imenuje sudije.

Bonus video: