O povlačenju Britanije iz EU

Evropski parlament glasa o Bregzitu 29. januara

Britanska zastava biće uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije
319 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.01.2020. 15:18h

Odbori Evropskog parlamenta (EP), na sastancima u Briselu, danas će usvojiti zaključke i nacrt mišljenja o Bregzitu, a konačno glasanje EP o Sporazumu o povlačenju Velike Britanije iz Evrospke unije (EU) planirano je za plenarnu sjednicu 29. januara.

Glasanje EP o Sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja i poslednju zakonsku proceduru pred stupanje na snagu Bregzita.

Očekuje se da će evropski poslanici 29. januara na plenarnom zasijedanju u Briselu podržati ovaj Sporazum, a da Velika Britanija prije ponoći 31. januara i zvanično napusti EU.

Evropski parlament je za 31. januar planirao i ceremoniju spuštanja zastave Velike Britanije koja se pored zastava drugih 27 država članica nalazi ispred sjedišta Parlamenta u Briselu.

Britanska zastava biće uvrštena u kolekciju Muzeja Evropske istorije koji se nalazi u neposrednij blizini EP u Briselu.

Izlaskom Velike Britanije iz EU promijeniće se sastav i brojnost EP koji će sa 751 pasti na 705 poslanika.

Odlaskom 73 britanska poslanika, 27 mjesta će popuniti poslanici iz 14 drugih zemlja članica, dok će 46 mjesta ostati da sačeka predstavnike" mogućih budućih zemlja članica".

Novi raspored mjesta u EP donijeće veću brojnost već vodećoj Evropskoj narodnoj stranci kao i krajnje desnoj opciji populista. Očekuje se da ove ove grupacije dobiju osam novih mjesta.

Najviše mjesta, čak 24, izgubiće evropske socijaldemokrate, liberali i Zeleni.

Procjena je da i pored predstojećih promjena zbog odlaska poslanika iz Velike Britanije, ukupni odnos snaga u EP neće biti značajnije promijenjen.

Evropska narodna partija, Socijalisti i Demokrate i Rinju (Liberali) i dalje ostaju vodeće političke grupacije.

Indikativna promjena može biti činjenica da će se na četvrtom mjestu, po brojnosti u EP, umesto Zelenih, naći evropska krajnja desnica (ID).