Barnije: Velika Britanija ne može da ima neograničeni period tranzicije poslije Bregzita

Barnije bi u srijedu trebalo da objavi prvi pravni nacrt sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU
51 pregleda 0 komentar(a)
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Mišel Barnije, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.02.2018. 15:29h

Glavni pregovarač Evropske unije (EU) za Bregzit Mišel Barnije ocijenio je danas da je nemoguće razmotrati neogračeni period tranzicije poslije istupanja Velike Britanije iz članstva, koji je predviđen da počne 29. marta 2019. godine.

"Mi smo logično predložili da period tranzicije traje do 31. decembra 2020. Čini nam se da Velika Britanija želi da produži taj period, što je nemoguće", rekao je Barnije poslije ministarskog sastanka EU u Briselu.

Britanski mediji nedavno su prenijeli da vlada planira duži period tranzicije i dodali da London želi da se iz nacrta sporazuma sa EU ukloni datum 31. decembar 2020. kao mogući kraj tog perioda. Britanske vlasti su u nekoliko navrata nagovijestile da bi tranzicioni period trebalo da traje oko dvije godine poslije početka Bregzita.

Barnije bi sjutra trebalo da objavi prvi pravni nacrt sporazuma o povlačenju Velike Britanije iz EU.

U tekstu će se nalaziti detalji o dogovoru postignutim u decembru između dvije strane, a odnose se na sudbinu građana poslije Bregzita, finansijske obaveze Velike Britanije prema Uniji kao i na budućnost granice između Republike Irske i britanske pokrajine Sjeverne Irske.

Predviđeno je da će se u dokumentu pomenuti i period tranzicije koji žele britanske vlasti poslije Bregzita.

"Jasno je da period tranzicije treba da bude kratak. Mi smo predložili da traje do 31. decembra 2020. kako bismo i mi planirali i budžet unutar EU", rekao je Barnije.

Bonus video: