"istorijsko zvono na uzbunu"

Makron i Merkelova upozoravaju Britance: "Ne očekujte isti tretman"

Francuski predsjednik je osudio "laži, preuveličavanja i uprošćavanja" koje su obilježile kampanju za Bregzit 2016. godine
4908 pregleda 2 komentar(a)
Makron, Foto: AP
Makron, Foto: AP
Ažurirano: 31.01.2020. 21:54h

Predsjednik Francuske Emanuel Makron upozorio je Veliku Britaniju da ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vrijeme kada je bila dio Evropske unije.

Bregzit, izlazak Britanije iz EU predviđen za večeras u 11 po lokalnom vremenu, predstavlja istorijsko zvono na uzbunu, koje Evropsku uniju mora da primora da postane bolja nego što je sada, izjavio je Makron u televizijskom obraćanju.

"Ovo je tužan dan, ali i dan koji nas mora natjerati da stvari počnemo da radimo na drugačiji način", rekao je Makron.

On je osudio "laži, preuveličavanja i uprošćavanja" koje su obilježile kampanju za Bregzit 2016. godine, prenosi RTS.

Predsjednik Francuske upozorio je Veliku Britaniju da, iako želi da uspostavi sa njom bliske odnose nakon Bregzita, ne može očekivati da bude tretirana na isti način kao u vrijeme kada je bila dio Evropske unije.

"Ne možete biti i unutar i van," poručio je Makron.

Merkel: Evropa će braniti svoje interese

Njemačka želi da i poslije Bregzita ostane blizak partner i prijatelj Velike Britanije, ali će Evropa braniti svoje interese, a posebno integritet jedinstvenog tržišta u teškim pregovorima koji slijede, poručila je nemačka kancelarka Angela Merkel.

Istakla je da izlazak Velike Britanije iz Evropske unije predstavlja duboki rez za Njemačku i cijelu Evropu i ocijenila da pregovori o budućim trgovinskim odnosima neće biti laki, a imala je i upozorenje za Britance.

"Što se Britanci budu više udaljavali od uslova jedinstvenog evropskog tržišta, više će se mijenjati naši odnosi", rekla je Merkelova, prenosi AFP.

Njemačka kancelarka je istakla da Evropska unija ima snažan uticaj u svijetu i da je odlučna da nastavi uspješnu priču sa preostalih 27 članica.