SAMO 27 DELEGATA GLASALO PROTIV

Njemačka: CDU Angele Merkel odobrio sporazum o vladi sa socijaldemokratama

Koalicioni sporazum sada treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) koje glasa putem pošte. Rezultat tog glasanja očekuje se 4. marta, i teško ga je predvidjeti
64 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, CDU, Foto: Reuters
Angela Merkel, CDU, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.02.2018. 17:28h

Hrišćansko-demokratska unija (CDU) njemačke kancelarke Angele Merkel odobrila je danas sporazum o Vladi sa socijaldemokratama.

Na kongresu CDU u Berlinu, svega 27 od oko 1.000 delegata glasalo je protiv koalicije sa socijaldemokratama, koju dio konzervativaca kritikuje, navodi Asošiejted pres.

Sporazum je prihvaćen ubjedljivo, iako među članovima CDU nezadovoljstvo raste već godinama, pošto je centristička politika Merkel udaljila dio konzervativnijih pristalica, pogotovo blagonaklon stav prema pitanju prijema migranata.

Nezadovoljstvo je povećano posle slabog rezultata stranke na parlamentarnim izborima 24. septembra, na kojima su se mnogi konzervativni birači okrenuli krajnje desnoj Alternativi za Njemačku (AfD), ljuti zbog dolaska više od milion izbjeglica u zemlju. Merkel je zbog toga bila prinuđena na komplikovane pregovore s manjim strankama o koaliciji.

Koalicioni sporazum sada treba da odobri i članstvo Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) koje glasa putem pošte. Rezultat tog glasanja očekuje se 4. marta, i teško ga je predvidjeti.

Među socijaldemokratama postoji otpor prema novoj "velikoj koaliciji", s CDU i njenom sestrinskom bavarskom Hrišćansko-socijalnom unijom (CSU), pošto je SPD na septembarskim izborima ostvarila najlošiji rezultat od Drugog svjetskog rata.

Ako članstvo SPD odbaci koalicioni sporazum, jedine realne opcije biće manjinska vlada CDU-CSU ili novi izbori.

Dio odgovora Merkelove na nezadovoljstvo u stranci bila je zamjena nekoliko dugogodišnjih ministara mlađim timom, u kojem je više žena i jedan od njenih najpoznatijih kritičara Jens Špan.

CDU, CSU i SPD su bili dio "velike koalicije" koja je na vlasti u Njemačkoj od 2013. godine, ali su na izborima 24. septembra sve tri stranke izgubile glasove u odnosu na izbore 2009. godine.

Koalicija CDU-CSU Angele Merkel pregovarala je poslije izbora o koalicionoj vladi s liberalima i zelenima, ali su ti pregovori propali, a Njemačka se suočila s nezapamćenom političkom krizom pošto u zemlji od 1949. godine nije bilo toliko dugog perioda bez vlade poslije održavanja izbora.

Preporučujemo za Vas