FORMIRANA PRIJE TRI MJESECA

Rumunski parlament izglasao nepovjerenje vladi Ludovika Orbana

Za smjenjivanje vlade, formirane prije tri mjeseca, glasao je 261 član parlamenta, a protiv 139, navodi Asošiejted pres
1622 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.02.2020. 17:39h

Rumunski parlament je danas izglasao nepovjerenje manjinskoj centrističkoj vladi Ludovika Orbana, i time znatno povećao izglede za raspisivanje vanrednih izbora.

Za smjenjivanje vlade, formirane prije tri mjeseca, glasao je 261 član parlamenta, a protiv 139, navodi Asošiejted pres.

Za obaranje vlade bio je potreban glas 233 od 465 članova oba doma parlamenta.

Predlog za izglasavanje nepovjerenja vladi podnijele su dvije opozicione stranke, donedavno vladajuća Socijaldemokratska partija (PSD) i Demokratski savez Mađara u Rumuniji.

Orbanova Nacionalna liberalna stranka (PNL) objavila je da će sjutra o daljim potezima razgovarati s predsjednikom Rumunije Klausom Johanisom, takođe članom te stranke.

Pad Orbanove vlade podstaknut je spornim predlogom izmjene izbornog zakona koji je predviđao uvođenje dvokružnih izbora za gradonačelnike i promjenu načina glasanja Rumuna koji žive u inostranstvu.

Na lokalnim izborima koji će biti održani za šest mjeseci, PSD bi promjenom izbornog zakona mogla da izgubi polovinu od oko 1.700 gradonačelnika koliko trenutno ima, jer bi se kandidati desnog centra vjerovatno udružili protiv socijaldemokrata uoči drugog kruga, prenosi Frans pres ocjene analitičara.

Orbanova manjinska vlada, predvođena njegovom PNL, formirana je 4. novembra. Prethodno je parlament 10. oktobra izglasao nepovjerenje vladi Socijaldemokratske partije, predvođenoj premijerkom Vijorikom Dančilom. Njenu vladu pratili su brojni korupcionaški skandali.

Dok su bile na vlasti, socijaldemokrate su bile suočene s ozbiljnim kritikama iz EU i masovnim protestima u zemlji zbog kontroverzne reforme pravosudnog sistema započete 2017. godine.

Prema najnovijoj anketi objavljenoj u ponedeljak, ta stranka koja je na izborima 2016. godine dobila 45 odsto glasova, pala je na 20 odsto.

S druge strane, Orbanovi liberali, na talasu reizbora Johanisa za predsjednika, imaju 47 odsto prema toj anketi.

Redovni parlamentarni izbori treba da budu krajem godine, ali bi zbog pada vlade oni mogli da budu održani već za nekoliko mjeseci.

Predsednik donjeg doma parlamenta i lider opozicionih socijaldemokrata Marsel Čolaku rekao je da je "Orbanova vlada smijenjena" i da je "to veliki korak ka demokratiji".

Orban je kazao da je njegova vlada "izgubila bitku", ali da će "dobiti sljedeću rundu", prenosi Frans pres.

Preporučujemo za Vas