"BOMBA IZ ERFURTA"

Premijer izabran uz pomoć radikalne desnice, opet uzdrmana vlada Angele Merkel

Kancelarka je izbor novog premijera Tiringije uz pomoć AfD-a nazvala „neoprostivim"
631 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 06.02.2020. 16:31h

Iznenađujući obrt situacije u Tiringiji, ionako nestabilnu vladu Angele Merkel dovodi u neugodan položaj. Kako će demohrišćani socijaldemokratskom koalicionom partneru da objasne iznenadnu saradnju s radikalnom desnicom?

Angela Merkel je za „bombu iz Erfurta“ saznala u avionu na putu za Južnoafrišku Republiku. I, kako je poručio njen portparol, „za sada nema komentara“. Ipak, samo nekoliko sati kasnije, kancelarka je shvatila da ipak mora da reaguje, pa je danas (6.2.) tokom svoje posjete Južnoafričkoj Republici, dala kratku izjavu u kojoj je izbor novog premijera Tiringije uz pomoć AfD-a nazvala „neoprostivim“.

„Bio je to loš dan za demokratiju“, izjavila je Angela Merkel i dodala da se sada mora preduzeti sve kako bi bilo jasno da se to „ni u kom slučaju ne podudara s onim što CDU misli i radi“. Ona takođe smatra da je ponavljanje izbora u Tiringiji moguća opcija, ali da je kao prvo i najvažnije da CDU ne učestvuje u vladi novoizabranog premijera Tomasa Kemeriha (FDP).

Predsjednica Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp-Karenbauer je odmah nakon što je odbor CDU u Tiringiji pokazao neposlušnost i s populističko-desničarskom Alternativom za Njemačku (AfD) glasao za kandidata Liberalno-demokratske stranke (FDP) Kemeriha, pristala na krizni sastanak šefova stranaka vladajuće savezne koalicije koji je predložila Socijaldemokratska partija Njemačke (SPD).

Nekoliko ozbiljnih pitanja za CDU

„Imamo par gorućih pitanja koje bismo htjeli da postavimo ljudima iz CDU“, rekla je kopredsjednica SPD Saskija Esken. I vicekancelar Olaf Šolc (SPD) izjavio je da CDU mora da odgovori na „nekoliko ozbiljnih pitanja“ i zaključio da bi događaji u Tiringiji mogli da imaju uticaja i na razvoj događaja u Berlinu.

„Goruća pitanja“ odnose se na činjenicu da je CDU u saveznoj pokrajini Tiringiji u srijedu (5.2.) napravio presedan i zajedno sa AfD-om i FDP-om glasao za kandidata FDP-a, a sve to s isključivim ciljem sprječavanja ponovnog izbora dosadašnjeg premijera i kandidata Ljevice Bode Ramelova. Odbor CDU iz Tiringije se pravda i kaže da su dali glas „predstavniku političkog centra“.

Ali za najveći dio njemačke političke javnosti najveći problem je saradnja s AfD-om, koji upravo u toj pokrajini i ne krije svoje radikalno-desne svjetonazore. To, dakle, znači da CDU u Tiringiji radije igra na strani stranke čiji vrh čak i njemačka Kancelarija za zaštitu ustavnog poretka smješta u ekstremno desni ugao, nego da dozvoli nastavak, prema ocjeni većine, uspešne vlada s Ramelovim na čelu.

Šamar rukovodstvu CDU

To je u potpunoj suprotnosti s politikom CDU, ali i njene sestrinske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) iz Bavarske. Te stranke već godinama pokušavaju da se ograde od Alternative za Nemačku i njenih nedemokratskih metoda, između ostalog i zbog toga što im AfD zbog odliva birača predstavlja i direktnu konkurenciju. Predsjednik CSU Markus Zeder govori sada o „neprihvatljivom ispadu“ CDU u Erfurtu i zaključuje: „Od svega toga korist ima samo AfD“.

Postupak CDU u Tiringiji je šamar rukovodstvu stranke – predsjednici Kramp-Karenbauer, ali i Merkel, deklarisanoj protivnici AfD-a. A Alternativa se i jeste etablirala zahvaljujući kritici izbegličke politike njemačke kancelarke. „CDU u Tiringiji prekršio je pravilo o odbacivanju saradnje s AfD-om i djelovao je protivno volji ostatka stranke“, bjesnila je Anegret Kramp-Karenbauer nakon događaja u parlamentu u Erfurtu.

Rješenje: novi izbori?

Unija CDU/CSU, kao i ostatak političkog spektra u Njemačkoj, traži sada nove izbore u Tiringiji. Kramp-Karenbauer izjavljuje da je CDU „jednoglasno“ za ponavljanje izbora. Ali tirinški CDU i tu protivreči vrhu stranke i tvrdi da izjava o „jednoglasnosti“ nije istinita, jer se CDU iz te pokrajine i dalje protivi ponavljanju izbora.

I FDP je podijeljen oko tog događaja. Vrh stranke objašnjava da je odluka da ta stranka, koja je inače jedva prešla izborni cenzus, postavi svog kandidata za premijera i uz pomoć AfD-a dođe na vlast, isključivo odluka na lokalnom nivou.

Krhka stabilnost

Događaji u Erfurtu dolaze u trenutku kada je vladajuća koalicija na saveznom nivou, nakon brojnih turbulencija, pronašla kakav-takav mir. Posljednji izazov bio je izbor predsjedništva SPD krajem prošle godine kada se očekivalo da će novoizabrani dvojac, Norbert Valter-Borjans i Saskija Esken, da teže ka izlasku iz koalicije s demohrišćanima. To se na kraju ipak nije dogodilo, ali stabilnost četvrtog kabineta Angele Merkel i dalje je upitna.

Da li će saradnja CDU sa „fašistima“ – kako je to recimo za javni servis RBB rekao politikolog Hajo Funke – da sruši „veliku koaliciju“, to zavisi od daljeg razvoja događaja u Tiringiji. I o tome koliko je poljuljana pozicija nove šefice CDU Kramp-Karenbauer. Njoj djelovi stranke očigledno otkazuju poslušnost, pa čak i u tako fundamentalnim pitanjima kao što je saradnja sa strankom koja sve otvorenije koketira s ekstremno desnim svjetonazorima, a za svoju popularnost može da zahvali kritici politike Angele Merkel.