EU: Spriječiti nestašicu ljekova i zaštitne opreme

Evropski ministri zdravlja saglasni da treba ubrzati pripreme u borbi protiv širenja novog virusa
488 pregleda 0 komentar(a)
U pokrajini Hubei počeli da primjenjuju novu metodu za dijagnostifikovanje novih slučajeva, Foto: AP
U pokrajini Hubei počeli da primjenjuju novu metodu za dijagnostifikovanje novih slučajeva, Foto: AP

Ministri zdravlja Evropske unije dogovorili su se juče da ubrzaju pripreme i organizuju koordiniran odgovor kako bi spriječili da se virus koji se pojavio u Kini dodatno proširi širom Evrope. Na vanrednom sastanku u Briselu, zvaničnici 27 članica bloka saopštili su da su potrebni dodatni planovi kako bi izbjegli nestašicu ljekova ili zaštitne opreme tokom epidemije, koju je Svjetska zdravstvena organizacija nazvala prijetnjom za globalno zdravlje. Više ljudi je sada umrlo od novog virusa nego tokom epidemije SARS-a 2002-2003, ali do sada nijesu prijavljeni smrtni slučajevi u Evropi, a na cijelom kontinentu ima manje od 50 potvrđenih slučajeva.

„Ostajemo u stanju pripravnosti a ukoliko se situacija promijeni, pojačaćemo naše napore”, kazala je evropska komesarka za zdravlje Stela Kirijakides. Ministri su, kako prenosi AP, kazali da su rana detekcija i jedinstvene mjere prevencije - naročito na ulaznim tačkama poput aerodroma - ključne. Anjes Bizen, francuska ministarka zdravlja kazala je da EU treba da bude oprezna u slučaju da epidemija poremeti proizvodnju farmaceutskih sredstava u Kini, i dovede do moguće nestašice ljekova. Ona je pozvala EU da pokrene plan zajedničke nabavke medicinske opreme.

„Ukoliko budemo djelovali odvojeno kao postaćemo ranjiviji kao zajednica. Jedinstveni možemo podržati napore Kine da obuzda virus i spriječimo dalje širenje unutar EU”, kazala je Kirijakides.

Na pitanje da li EU može zatvoriti evropsku bezviznu Šengensku zonu ukoliko dođe do eskalacije epidemije, hrvatski ministar zdravlja Vili Beroš je kazao da blok može preduzeti takvu akciju. „Ukoliko to znači zatvaranje granica, onda ćemo razgovarati o tome”, kazao je on.

Kirijakidesova je, međutim, kazala da sadašnja epidemija ne zahtijeva tako drastične mjere. EU je do sada iz Kine evakuisala oko 500 svojih državljana, podsjeća AP. Mnoge države su uvele putne restrikcije za posjetioce iz Kine, ali je holandski ministar zdravlja Bruno Bruins kazao da članice EU treba da izbjegnu dodatna putna i trgovinska ograničenja.

Grafika
Grafika(Foto: Graphic news)

Doktor Majk Rajan, direktor programa za vanredne situacije u SZO, učestvovao je u debati preko video veze i insistirao na tome da je važno podržati zemlje trećeg svijeta koje imaju slabije zdravstvene sisteme. „Prije samo nedjelju dana, samo dvije laboratorije u Africi su mogle da postave dijagnozu za novi virus“, kazao je on. „Sada, preko 30 laboratorija može da postavi dijagnozu. Do kraja nedjelje, nadamo se da će sve države u Africi imati kapacitete da makar postave dijagnozu”. Do sada u Africi i Latinskoj Americi nije potvrđen nijedan slučaj novog virusa. Kineska pokrajina Hubei koja je u centru epidemije koronavirusa nazvanog KOVID-19 prijavila je juče rekordan rast broja smrtnih slučajeva i novih infekcija koristeći novi sistem klasifikacije i proširenu definiciju dijagnostifikovanja novih slučajeva. U međuvremenu Japan je postao treća država izvan kontinentalne Kine u kojoj je zabilježen smrtni slučaj od posljedica virusa.

Broj smrtnih slučajeva u Kini juče je dostigao 1367, rekordan skok u odnosu na srijedu kada je ta cifra iznosila 254. Broj potvrđenih slučajeva je takođe porastao sa 15 152 na 59 804. Eksperti tvrde da su brojke porasle zbog promjene metode dijanostifikovanja novih slučajeva. U Hubeiu su slučajevi oboljelih od novog virusa do juče potvrđivani RNA testovima na čiji se rezultat čekalo i nekoliko dana. Medicinske vlasti u toj pokrajini su počele da primjenjuju kompjuterizovanu tomografiju kako bi snimali pluća i brže identifikovali nove slučajeve i izolovali ih. Usljed promjene metode dijagnostifikovanja došlo je do porasta broja novih slučajeva.

„Definicija dijagnostifikovanja novih slučajeva je sada proširena i ne uključuje samo slučajeve potvrđene laboratorijskom analizom već i one sa kliničkom dijagnozom na osnovu simptoma i izloženosti”, kazao je za Rojters portparol SZO Tarik Jašarević. „Porast broja novih slučajeva je rezultat primjene nove šire definicije”, kazao je Jašarević.

Bonus video: