Bez oslanjanja na jeftinu radnu snagu

Nova britanska pravila o imigraciji daju prednost visokokvalifikovanim radnicima
1272 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Britanija će dati prednost visokokvalifikovanim radnicima iz cijelog svijeta u sistemu imigracije nakon breksita, a cilj je da se prekine oslanjanje na „jeftinu radnu snagu iz Evrope“, saopštila je juče vlada.

Zabrinutost zbog uticaja visokog nivoa imigracije iz Evropske unije bio je jedan od glavnih faktora na glasanju u Britaniji 2016. o izlasku iz bloka i vlada je saopštila da planira sa smanji broj migranata.

Prema novom sistemu, od 1. januara 2021, dodjeljivaće se bodovi na osnovu vještina, kvalifikacija, plata ili zanimanja i vize će dobijati oni koji imaju dovoljno bodova. Građani EU i oni koji to nisu imaće isti tretman.

Rojters navodi da će to biti velika promjena za kompanije koje su navikle da imaju pristup velikom broju radnika iz EU, posebno od 2004, kada je ulazak nekoliko bivših komunističkih država centralne i istočne Evrope izazvao priliv migranata koji su došli u Britaniju da rade.

„Imamo nekoliko puteva kroz imigracionu šemu dodjele bodova koja će omogućiti ljudima da dođu ovdje sa pravim vještinama koje mogu biti podrška našoj zemlji i našoj ekonomiji“, rekla je ministarka unutrašnjih poslova Priti Patel.

Neće biti nikakve specijalne ulazne rute za niskokvalifikovane radnike, što će, kako vlada očekuje, pomoći u smanjenju broja migranata.

„Moramo pomjeriti fokus naše ekonomije sa oslanjanja na jeftinu radnu snagu iz Evrope i koncentrisati se na investicije u tehnologiju i automatizaciju. Poslodavci će morati da se prilagode“, navedeno je u dokumentu vlade.

Poslovne grupe su, međutim, saopštile da se mnoge firme oslanjaju na stranu radnu snagu i da možda neće biti dovoljno domaćih radnika da se brinu o usjevima, da njeguju pacijente i da služe hranu - što je deficit koji bi mogao podriti petu po veličini ekonomiju, piše Rojters.

Britanski sektor voća i povrća oslanja se na do 80.000 sezonskih radnika iz EU svake godine, ali je vlada saopštila da će njen program sezonskih radnika imati samo 10.000 mjesta.

Trgovinsko udruženje UKHospitality je saopštilo da će zatvaranje prolaza za privremene, niskokvalifikovane migrante biti „katastrofalan“ za sektor ugostiteljstva koji zastupa.

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da će slijediti preporuku koju je prošlog mjeseca dao Savjetodavni odbor za migraciju (MAC), nezavisno tijelo koje savjetuje vladu, da se minimalna zarada za kvalifikovane migrante smanji na 25.600 funti godišnje, sa 30 hiljada funti.

Kvalifikovani radnici će morati sa ispune kriterijume uključujući znanje engleskog i moraće da imaju ponudu za posao.

MAC je procijenio da će uticaj vladinih planiranih uslova za plate i vještine značiti da oko 70 odsto građana iz Evropskog ekonomskog prostora koji su došli u Britaniju od 2004, ne bi imalo pravo na vizu.

Građanima EU neće biti potrebna viza da uđu u Britaniju kao posjetioci na period do šest mjeseci.

Rojters navodi da imigracija iz EU opada od breksit referenduma 2016. i da vlada u novom sistemu nije zacrtala nivo godišnje migracije. Prethodne konzervativne vlade su imale cilj od ispod 100.000 godišnje i da je trenutna neto migracija iznad 200 hiljada.

Bonus video: