naučnici će istražiti optužbe

Vatikan otvara arhive pape Pija XII: "Ne bojimo se, pomagao je Jevrejima"

Biskup Serđo Pagao, prefekt Vatikanskih arhiva, rekao je da dokumenti iz Drugog svjetskog rata sadrže milione stranica podijeljenih u 121 tematsku cjelinu
1098 pregleda 1 komentar(a)
Papa Pije XII, Foto: AP1945
Papa Pije XII, Foto: AP1945

Vatikan će 2. marta otvoriti arhive iz ratnog pontifikata Pija XII kako bi naučnici istražili optužbe da je zatvarao oči pred holokaustom, ali otkriće da je zapravo tajno pomagao Jevrejima, izjavio je juče vatikanski zvaničnik.

"Mislim da se neće pronaći ništa spektakularno", rekao je otac Norbert Hofman, vodeći vatikanski zvaničnik za odnose sa Jevrejima.

Građa iz vremena pontifikata Pija XII (1939-1958) biće dostupna od marta 2020, što željno iščekuje jevrejska zajednica.

Brojni Jevreji smatraju da papa nije dovoljno učinio da zaštiti Jevreje u Drugom svjetskom ratu, podsjeća Hina.

Vatikan: Potajno je pomagao Jevrejima

Vatikan tvrdi da je Pije potajno pomagao Jevrejima, smatrajući kako bi u suprotnom mogao izazvati oštru reakciju Trećeg rajha i time pogoršati položaj Jevreja, ali i katolika u ratnoj Evropi.

Kada je papa Franjo odobrio deklasifikovanje građe iz pontifikata Pija XII, kazao je kako je njegova baština posmatrana uz "neke predrasude i pretjerivanja".

Biskup Serđo Pagao, prefekt Vatikanskih arhiva, rekao je da dokumenti iz Drugog svjetskog rata sadrže milione stranica podijeljenih u 121 tematsku cjelinu.

Dvorana u kojoj se dokumenti mogu pregledati ima 60 mjesta i sva su rezersirana do kraja godine.

"Mi se ne bojimo"

"Svaka osoba moći će izvući vlastite zaključke, ali mi se ne bojimo. Dobra koja je Pije činio toliko su velika u odnosu na nekoliko sjenki", smatra Pagano.

Hofman je rekao da je "Pije XII bio povučeni diplomata i vrlo, vrlo oprezan čovjek".

"U okolnostima okupacije bilo je teško vikati iz svega glasa", istaknuo je Hofman koji je Nijemac.

Upitan o stavu Katoličke crkve da je Pije u tim okolnostima učinio sve što je mogao, Pagano je odgovorio: "Novi dokumenti će to dodatno potkrijepiti i osnažiti."

Preporučujemo za Vas