Romi - nova meta Viktora Orbana

Protesti ispred parlamenta u Budimpešti zbog odluke vlade da ne plati odštetu diskriminisanoj romskoj djeci
3428 pregleda 0 komentar(a)
Pokušava da podstakne bazu: Orban, Foto: Beta/AP
Pokušava da podstakne bazu: Orban, Foto: Beta/AP

Više od 2000 Mađara, uključujući romske porodice i građanske grupe okupili su se juče ispred parlamenta u Budimpešti u znak protesta zbog odbijanja vlade da plati odštetu romskoj djeci koja su nezakonito odvojena u jednoj školi na istoku Mađarske.

Nacionalistički premijer Viktor Orban, koji se našao na meti kritika Evropske unije zbog podrivanja vladavine prava, kazao je da vlada treba da ignoriše sudski nalog da plati odštetu romskoj djeci u selu Gjongjonspata i umjesto toga obezbijedi obuku.

Sudovi su naredili državi da plati odštetu po tužbi koja je odugovlačena skoro deset godina. Vrhovni sud bi uskoro trebalo da donese konačnu odluku u tom slučaju.

U trenutku kada ekonomija usporava, a njegova antiimigraciona kampanja gubi zamah, analitičari kažu da Orban pokušava da mobiliše birače tako što će napadati nezavisne sudove, romsku manjinu i nevladin sektor koji im pomaže.

„Uplitanje vlade u slučaj odštete romskoj djeci je nezakonito i predstavlja kršenje vladavine prava i nezavisnosti sudstva“, objavili su na Fejsbuku organizatori jučerašnjeg protesta.

Demonstranti su držali transparente na kojima je pisalo „niko nije iznad zakona“ i „budućnost ne može biti građena na mržnji“.

Orban je na vlasti od 2010. godine, a njegova vladajuća partija Fides, prema anketama, uživa najveću popularnost zahvaljujući antiimigracionim stavovima. Međutim Fides je pretrpio udarac na lokalnim izborima prošlog oktobra, kada je u Budimpešti pobijedila opozicija.

„Orban je kazao da je sudska odluka u kojoj se pominje segregacija uznemirila javnost zbog toga što je dodijeljena velika suma novca nekim romskim građanima“, dodajući da svako mora da radi da bi zaradio novac.

Takođe je kazao da „advokati koje zanima samo novac“ koriste pretrpanost zatvora kako bi pokrenuli 12 000 tužbi protiv vlade zbog kršenja zatvorskih standarda EU.

Fides tvrdi da su ljudi povezani sa mađarskim milionerom Džordžom Sorošem pomogli Romima da pokrenu tužbe. Stranka već godinama vodi kampanju protiv Soroša, koji promoviše liberalne vrijednosti.

Do juče, oko 500 psihologa je potpisalo peticiju u kojoj navode da bi vladina kampanja mogla podstaći mržnju između romske i neromske populacije. Romi predstavljaju 5-7 odsto mađarske populacije.

Robert Laslo, analitičar u liberalnoj organizaciji Politikal kapital, kazao je da Orban pokušava da podstakne svoju bazu novom kampanjom. To će uključivati „nacionalne konsultacije“ sljedećeg mjeseca kada će upitnici biti poslati milionima Mađara u vezi sa isplatom odštete Romima i zatvorenicima

Bonus video: