vlasti u Austriji tragaju za osobama sa kojima su oboljeli bili u kontaktu

Koronavirus stigao u Austriju i Švajcarsku

Predsjednik pokrajine Tirol Ginter Plater prenio je medijima da je i drugo testiranje bilo pozitivno i da se dvije osobe nalaze na izolovanom odjeljenju klinike u Insbruku
3601 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2020. 18:32h

I drugo testiranje dvojice mladića u Insbruku potvrdilo je infekciju koronavirusom, čime je potvrđeno i da je ovaj virus dospio na tlo Austrije, prenosi RTS.

Predsjednik pokrajine Tirol Ginter Plater prenio je medijima da je i drugo testiranje bilo pozitivno i da se dvije osobe nalaze na izolovanom odjeljenju klinike u Insbruku.

Nijedna od tih osoba, međutim, nema oboljenje opasno po život, već imaju samo temperaturu, a inače su se same javile nadležnim vlastima i opisale svoje simptome, nakon čega su testirane na koronavirus.

Pokrajinske vlasti još nisu izašle s informacijama o tome gdje su se te dvije osobe inficirale.

Trenutno vlasti tragaju za osobama sa kojima su oboljeli bili u kontaktu, rekao je šef Direkcije za zdravlje pokrajine Tirol Franc Kacgraber.

Na klinici u Insbruku u međuvremenu uspostavljena je posebna ambulanta za slučajeve sumnje na infekciju koronavirusom. U toj će ambulanti biti obavljano i testiranje.

Potvrđen prvi slučaj i u Švajcarskoj

Švajcarske vlasti saopštile su da je potvrđen i prvi slučaj zaraze koronavirusom na teritoriji te zemlje, u blizini Italije, prenosi Hina.

Slučaj je otkriven u kantonu Ticino u kojem je zvanični jezik italijanski, uz granicu s Italijom, objavio je kanton na svojoj internet stranici.

Slučajevi zaraze virusom koji se pojavio u Kini već su zabilježeni u susjednim zemljama: Francuskoj, Njemačkoj, Austriji i Italiji.