FOTO Pariz: Protest protiv Romana Polanskog uoči dodjele "Cezara"

Posljednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina
1591 pregleda 0 komentar(a)
Sa protesta, Foto: BETA/AP
Sa protesta, Foto: BETA/AP

Oko 100 žena okupilo se večeras ispred zdanja u Parizu gdje se održava dodjela "Cezara", nagrada francuske Akademije filmske umjetnosti na kojoj je favorit film "J'accuse" (Optužujem) francusko-poljskog reditelja Romana Polanskog koji nije prisutan na ceremoniji.

Protiv Polanskog se vodi nekoliko postupaka zbog silovanja i seksualnog zlostavljanja.

Posljednja optužba dolazi od francuske fotografkinje Valentin Monije koja je pred premijeru filma optužila Polanskog da ju je silovao 1975. godine, kada je imala 18 godina.

Filmska ekipa je neposredno pred početak ceremonije saopštila da će bojkovati dodjelu u znak podrške Polanskom.

Ceremonija se održava i bez dodjele počasnog "Cezara" pošto je Bred Pit, koji je prvobitno prihvatio da primi nagradu, na kraju to odbio.

Francuski mediji prenijeli su ranije danas da će 45. dodjela "Cezara" biti "ukleta", jer se održava i u svjetlu nedavne ostavke uprave francuske Akademije koja dodjeljuje "Cezare".

Uprava je 13. februara saopštila da "kolektivno podnosi ostavku".

Ostavka je uslijedila usred krize zbog netransparentnosti rada te institucije i polemike oko Polanskog.

Inače, ostvarenje Polanskog "J'accuse" (Optužujem) osvojilo je najviše nominacija, ukupno 12, među kojima za najbolji film i najbolju režiju.

Filmovi "Les Miserables" (Jadnici) Ladja Lija (Ladj Ly) i "La Belle epoque" (Lepa epoha) Nikole Bedoa (Nicolas Bedos) dobili su po 11 nominacija za "Cezara", saopštila je Akademija.

Film "Optužujem" se bavi čuvenom antisemitskom aferom Drajfus iz 19. veka, a ostvarenje je pogledalo 1,5 miliona Francuza.

Domaćin ceremonije je francuska komičarka i imitatorka Florans Foresti.

Galerija

Bonus video: