Matovič: Narod želi da očistimo Slovačku

Premijer Peter Pelegrini iz partije Smer priznao je poraz i kazao da je vladavina partije završena
2306 pregleda 1 komentar(a)
Osvojio glasove obećavši borbu protiv korupcije: Igor Matovič, Foto: AP
Osvojio glasove obećavši borbu protiv korupcije: Igor Matovič, Foto: AP

Slovačka opozicija na čelu sa partijom Obični narod (OLANO) pobijedila je na parlamentarnim izborima održanim u subotu, na kojima su birači nezadovoljni zbog rasprostranjene korupcije smijenili vladajuću stranku Smer lijevog centra, koja je dominirala političkom senom više od deset godina.

Prema juče objavljenim rezultatima izbora proevropski i pro-NATO OLANO osvojio je 25,02 odsto glasova dok je za Smer glasalo 18,29 odsto birača.

„Rezultat doživljavamo kao zahtjev naroda koji želi da očistimo Slovačku, da učinimo Slovačku pravednom zemljom, gdje se zakon odnosi na svakoga neovisno od toga da li je bogat ili siromašan“, kazao je lider OLANO-a Igor Matovič.

Matovič je kazao da će kontaktirati lidere tri druge partije desnog centra - liberalne Slobode i solidarnosti (SaS), umjereno konzervativne stranke Za narod bivšeg predsjednika Andreja Kiske i socijalkonzervativne, euroskeptične stranke Mi smo porodica - kako bi formirali savez koji bi imao većinu u parlamentu od 150 mjesta.

Premijer Peter Pelegrini iz partije Smer priznao je poraz i kazao da je vladavina partije završena.

„Idemo u opoziciju... bićemo veoma sposobna opozicija od prvog dana“, kazao je on sinoć.

Smer je ostvario najgori rezultat od 2002. godine. Njihovi nacionalistički saveznici i stranka mađarske manjine nijesu prešli cenzus, i prvi put u posljednjih nekoliko decenija Mađari neće imati direktnog predstavnika u parlamentu.

Predviđanja da će ekstremno desničarska i antizapadna Narodna partija ostvariti uspjeh na ovim izborima nijesu se obistinila budući da je za njih glasalo manje od 8 odsto birača.

Politička promjena u ovoj članici Evropske unije, koja je za razliku od svojih susjeda Mađarske i Poljske izbjegavala sukobe sa Briselom, počela je 2018, godine sa ubistvom novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice.

Istraga je utvrdila vezu između biznismena kojem se sada sudi da je naručio ubistvo sa političarima i pravosudnim zvaničnicima.

Ubistvo je dovelo do masovnih uličnih protesta, usljed čega je lider Smera Robert Fico podnio ostavku na funkciju premijera, mada je njegova stranka ostala na vlasti.

Matovič, 46, kazao je prošle nedjelje za Rojters da želi da bude pomirljivi glas ka EU unutar Višegradske grupe koja se sastoji od Slovačke, Češke Republike, Mađarske i Poljske.

Martovič, bivši vlasnik regionalnog lista i poslanik od 2010, naziva sebe konzervativnim socijalistom i liberalnim ekonomistom, ali odbija da okarakteriše OLANO kao lijevu, desnu, liberalno ili konzervativnu partiju.

U Evropskom parlamentu OLANO je povezan sa Evropskom narodnom partijom desnog centra.

„Želim da pošaljem pozitivan signal“, kazao je Matovič juče, dodajući da ne želi da evropski partneri smatraju Slovačku korumpiranom zemljom „gdje novinare i njihove partnere ubijaju zbog toga što razotkrivaju korupciju“.

Nova koalicija će imati konzervativne elemente po socijalnim pitanjima koje će forsirati pojedini poslanici OLANO-a i partije Mi smo porodica, što znači da su mogući sukobi sa drugim koalicionim partnerima. „Strahujem da će ova vlada biti relativno krhka jer, na primjer SaS u mnogim oblastima ima suprotne stavove u odnosu na partiju ‘Mi smo porodica’“, kazao je politikolog Matus Sloboda.

Bonus video: