Svako peto dijete u Velikoj Britaniji ima noćne more zbog klimatskih promjena

Četrdeset jedan odsto djece ne vjeruje odraslima da će riješiti klimatsku krizu
918 pregleda 2 komentar(a)
Sa jednog od protesta u Londonu, Foto: AP
Sa jednog od protesta u Londonu, Foto: AP
Ažurirano: 03.03.2020. 09:42h

Svako peto dijete u Ujedinjenom Kraljevstvu ima noćne more zbog klimatskih promjena, objavljeno je u britanskom istraživanju.

U istraživanju je oko 17 odsto djece u Britaniji reklo da im zabrinutost zbog klimatskih promjena ometa san, a 19 odsto da im ti strahovi uzrokuju noćne more.

Istraživanje sprovedeno za BBC među 2.000 djece u dobi od osam do 16 godina pokazalo je i da 41 odsto djece ne vjeruje odraslima da će riješiti klimatsku krizu.

Tokom protekle godine milioni mladih, nadahnutih primjerom 17-godišnje Šveđanke Grete Tunberg, izašli su na ulice po gradovima u svijetu tražeći od političkih lidera da preduzmu žurne korake kako bi zaustavili klimatske promjene.

Ema Citron, psikološkinja za djecu koja radi u Londonu, ocijenila je da je jasno da su mladi zabrinuti zbog klimatskih promjena s obzirom na to da je u istraživanju njih 58 odsto odgovorilo da brinu zbog uticaja koje će klimatske promjene imati na njihove živote.

"Javne osobe poput Dejvida Atenboroa i Grete Tunberg pomogle su mladima da izraze svoje zabrinutosti i mi ih kao odrasli moramo slušati i pomoći im da se uključe u pozitivne promjene", rekla je u izjavi.

"Svi treba da im pomognemo da se ne osjećaju bespomoćnima i da im pružimo uravnotežene poruke nade za njihovu budućnost te osiguramo da dobiju pravu profesionalnu pomoć ako njihova tjeskoba postane bezrazložno velika."

Američko udruženje psihologa je reklo da je svjesno rastuće "eko-tjeskobe" kod djece, ali da je potrebno napraviti istraživanje kako bi se utvrdilo koliko je to rašireno, prenosi Hina.

Britanski Oksfordski rječnici zabilježili su porast upotrebe pojma "eko-tjeskoba" u 2019. za 4.290 posto, posbno među mladima.