GRANIČNI PRELAZ KASTANES

Grčke vlasti objavile video: Turska policija baca suzavac na grčke kolege?

Na videu je prikazan red pripadnika jedinica za razbijanje nemira, od kojih nekoliko na smjenu ispaljuje suzavac na grčku teritoriju, navodi list Katimerini
5119 pregleda 0 komentar(a)
Detal sa grčko-turske granice, Foto: Screenshot/Youtube
Detal sa grčko-turske granice, Foto: Screenshot/Youtube

Grčke vlasti objavile su video klip navodeći da se na njemu vidi kako turska policija baca suzavac sa svoje strane granice na grčke kolege na graničnom prelazu Kastanes, gdje hiljade migranata pokušava da pređe u Evropsku uniju, prenosi Tanjug.

Na videu je prikazan red pripadnika jedinica za razbijanje nemira, od kojih nekoliko na smjenu ispaljuje suzavac na grčku teritoriju, navodi list Katimerini.

Grčki bezbjednosni zvaničnik izjavio je za Rojters da turska policija baca suzavac u pokušaju da odvrati grčke snage s druge strane, kako bi migrantima pružili veću šansu da pređu granicu

"Drugi razlog je provokacija (nas)", rekao je zvaničnik.

Upitan o grčkoj tvrdnji, turski bezbjednosni zvaničnik rekao je: "Turska policija je suzavcem odgovarala grčkoj policiji koja je ispalila metke na migrante. Turska policija nikada nije ciljala migrante, oni su željeli da zaštite migrante od grčke vatre."

Grčka je više puta negirala navode da se puca na migrante.

Takođe je odbacila turske tvrdnje da su njene snage ubile čak četiri migranta u proteklih nekoliko dana, nazivajući ih "lažnim vijestima".

Grčke vlasti prethodno su jutros ispalile suzavac i omamljujuće granate kako bi odbile navalu migranata koji žele da uđu u zemlju iz Turske, a nakon što je Turska saopštila da se više neće pridržavati sporazuma s EU iz 2016. godine da zadrži migrante na svojoj teritoriji u zamjenu za pomoć bloka.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan prošle sedmice je rekao da će otvoriti granicu i pustiti sve one koji žele da je pređu, što je dovelo do toga da se ka Evropi zapute hiljade migranata.

Preporučujemo za Vas