Njemačka spremna da primi hiljadu i po maloljetnih izbjeglica

U saopštenju stranaka vladajuće koalicije ističe se važnost pomoći Grčkoj pri zaštiti vanjskih granica EU, ali da isto tako Grčkoj treba pomoći i u brizi oko izbjeglica
831 pregleda 2 komentar(a)
Grupa izbjeglica na tursko-grčkoj granici, Foto: AP
Grupa izbjeglica na tursko-grčkoj granici, Foto: AP
Ažurirano: 09.03.2020. 12:07h

Stranke njemačke vladajuće demohrišćansko-socijaldemokratske koalicije postigle su dogovor o prihvatanju do 1,5 hiljada maloljetnih izbjeglica sa grčkih ostrva, navodeći da se radi o rješenju u sklopu dogovora na nivou Evropske unije (EU).

Predsjednica vladajuće Hrišćansko-demokratske unije (CDU) Anegret Kramp Karenbauer kazala je da postoje signali da bi i ostale zemlje EU, poput Francuske, mogle da doprinesu pružanju zaštite, posebno ugroženim maloljetnim izbjeglicama sa grčkih ostrva, prenosi Al Jazeera Balkans.

Kramp Karenbauer rekla je da se trenutno traži "koalicija voljnih" među zemljama EU kako bi se organizovao prihvat određenog broja maloljetnih izbjeglica.

U saopštenju stranaka vladajuće koalicije ističe se važnost pomoći Grčkoj pri zaštiti vanjskih granica EU, ali da isto tako Grčkoj treba pomoći i u brizi oko izbjeglica.

"Red i humanitarnost često idu zajedno. Zato želimo Grčkoj pomoći kada je u pitanju teška humanitarna situacija", stoji u saopštenju stranaka koalicije.

U sklopu te akcije, Njemačka je spremna sa grčkih ostrva da prihvati hiljadu do 1,5 hiljada djece, pri čemu se radi o maloljetnicima kojima je zbog teške bolesti potrebna hitna medicinsku pomoć, ili su bez pratnje i mlađi od 14 godina.

Bonus video: