Holandija testirala prvi voz na vodonik

Francuski proizvođač vozova Alstom završio je desetodnevno testiranje na sjeveru Holandije, između gradova Groningen i Leuvarden
2195 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Holandija je uspješno završila testiranje voza koji pokreće vodonik, uoči objavljivanja industrijske strategije Evropske komisije koja uključuje i planove za razvoj tehnologija za korišćenje vodonika kao goriva.

Francuski proizvođač vozova Alstom završio je desetodnevno testiranje na sjeveru Holandije, između gradova Groningen i Leuvarden, prenosi Euractiv.

Holandska željeznica nastoji da slijedi Njemačku u potpunom prelasku na vodonik.

Prvi putnički voz koji pokreću isključivo vodonične ćelije krenuo je iz stanice u njemačkoj pokrajini Donja Saksonija u septembru 2018. i od tada saobraća na liniji Bukstehude-Kukshafen. Taj voz takođe je napravila kompanija Alstom, koja je poslije dobila ugovore za isporuku još vozova.

Uspješni noćni testovi tokom vikenda približili su Holandiju ostvarenju cilja. Testirani vozovi su išli velikom brzinom, bez putnka, a gorivo, zeleni vodonik, obezbijedila je francuska energetska firma Endži (Engie).

"Groningen ze holandski poligon za mobilnost. Poslije prvog autonomnog voza, sada i prvi voz na vodonik", izjavila je ministarka životne sredine Stientje van Veldhoven 8. marta.

Alstomova kompozicija Koradia Ilint trejn (Coradia iLint Train) posebno je dizajnirana za pruge koje nisu ili ne mogu da budu elektrifikovane. Gorivne ćelije kombinuju vodonik i kiseonik za proizvodnju energije i jedini nusproizvod je voda.

Ovaj voz može da pređe oko 1.000 kilometara, što je ista razdaljina koju voz na dizel može da pređe bez dopune goriva. Ministarka je dodatno istakla da je vrijeme dopune kraće za vozove koji koriste vodonik u odnosu na one koji koriste dizel.

"Testiranje u Holandiji pokazuje koliko su naši vozovi na vodonik razvijeni u pogledu dostupnosti i pouzdanosti, dajući iste performanse kao i tradicionalni regionalni vozovi, ali uz prednosti niske buke i nulte emisije gasova", rekao je direktor Alstoma Bernar Belvo.

Vodonik bi mogao da postane popularan za željezničke kompanije imajući u vidu troškove elektrifikacije željeznice, a predlog da 2021. bude "godina željeznice" idealna je prilika za razgledanje Alstomove ponude.

Jedna od glavnih prepreka za korišćenje vodonika jesu troškovi energije koja se koristi za elektrolizu. Za zeleni vodonik se koristi obnovljiva energija, sunca ili vjetra. Njegova cijena je trenutno veća od cijene "sivog vodonika", za čiju proizvodnju se koristi fosilno gorivo.

U Belgiji i Holandiji u toku je izrada planova da se za proizvodnju zelenog vodonika koristi višak energije koju prave vjetrenjače na moru.

EU će 10. marta, zajedno sa industrijskom strategijom, objaviti strategiju za "savez za čist vodonik".

Taj dokument, u koji je briselski portal Euraktiv imao uvid, pokazuje da Evropska komisija želi privatno-javno partnerstvo usmjereno na korišćenje vodonika u problematičnim oblastima kao što je proizvodnja čelika.

Evropski komesari za klimu i industriju, Frans Timermans i Tijeri Breton, tokom prvih mjeseci na novim dužnostima više puta su isticali prednosti vodonika.

Zainteresovanost Evropske komisije, koja je u novom sazivu počela da radi 1. decembra 2019, usko je povezana sa njenim ciljem da do 2050. Evropa postane kontinent s nultom emisijom štetnih gasova, što će zahtijevati velike promjene u industrijskom i saobraćajnom sektoru.

Saobraćaj proizvodi oko četvrtinu emisije gasova sa efektom staklene bašte u EU i, za razliku od drugih sektora, taj udeo nastavlja da raste.

Vodonik je prepoznat kao potencijalno rješenje tog problema u transportnoj industriji, za kamione, građevinsku opremu i brodarstvu.

Bonus video: