Italijanski doktor podijelio borbu sa koronom iz "prvih redova": Svaki respirator postao zlata vrijedan

Rat s koronavirusom doslovno je u zadnjoj fazi, a bitke traju danju i noću. Stalno gledam jadne ljude kako dolaze u hitnu pomoć. Daleko je to sve od komplikacija povezanih s običnom gripom. Može li mi netko objasniti koji virus gripe može prouzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa
34671 pregleda 25 komentar(a)
Od sinoć u karantinu: Italija, Foto: AP
Od sinoć u karantinu: Italija, Foto: AP

U dugačkoj objavi na Facebooku, dr Danijel Maćini, doktor na intenzivnom odjeljenju opšte bolnice u Bergamu "Humanitas Gavazzeni e Catelli" javnosti je opisao svoju svakodnevicu i borbu s koronavirusom.

"Nakon mnogo razmišljanja o tome hoću li pisati o tome što nam se događa, shvatio sam da ćutnja nije odgovor. Pokušaću prenijeti ljudima što se događa u Bergamu u vrijeme epidemije koronavirusa. Jasno mi je da panika nije uvijek najbolje rješenje, no prođu me trnci kada vidim da ozbiljnost ove situacije ne dopire do ljudi. I sam sam s nekim čuđenjem prošle nedjelje promatrao reorganizaciju cijele bolnice, kada još nije bilo tih razmjera oboljenja. Polako smo počeli prazniti odjeljenja i oslobodili smo što više kreveta na intenzivnoj njezi kako bismo se mogli pripremiti za epidemiju. Hodnici su na početku bili prazni, a mnogi, uključujući i mene, nisu očekivali da bi nas mogla snaći neka ozbiljnija katastrofa. Tačno se sjećam noćnog poziva prije nedjelju dana kada sam čekao rezultate brisa i kada sam bio u panici zbog prvog mogućeg slučaja zaraze. A sada je situacija u najmanju ruku dramatična.

Rat s koronavirusom doslovno je u zadnjoj fazi, a bitke traju danju i noću. Stalno gledam jadne ljude kako dolaze u hitnu pomoć. Daleko je to sve od komplikacija povezanih s običnom gripom. Može li mi netko objasniti koji virus gripe može prouzrokovati ovakvu dramatičnu eskalaciju? Kod nas se događa epidemiološka katastrofa. Nema više hirurga, urologa, ortopeda. Svi smo postali dio jedinstvenog doktorskog tima koji se suočava s ovim cunamijem.

Slučajevi zaraze se doslovce množe, imamo ih otprilike 15 do 20 dnevno. Rezultati brisa sada dolaze jedan za drugim: pozitivni, pozitivni, pozitivni. Odjeljenje za hitne slučajeve je pred raspadom. Razlozi dolaska uvijek su isti: temperatura, poteškoće s disanjem, groznica i kašalj. Radiološki nalazi takođe su skoro pa identični: bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija, bilateralna pneumonija. I sve ih treba hospitalizovati.

Nekoga se intubira i ide na intenzivnu njegu. Za druge je prekasno... Svaki raspirator postaje poput zlata. Osoblje je iscrpljeno. doktori premještaju krevete i prebacuju pacijente, umjesto medicinskih sestara primjenjuju terapije. Medicinske sestre su sa suzama u očima jer ne možemo sve spasiti. Na vitalnim parametrima nekoliko pacijenata odmah je jasna njihova sudbina. Nema više smjena, nema više sati. Društveni život nam je na čekanju. Više ne viđamo svoje familije iz straha da ćemo ih zaraziti. Neki od nas već su oboljeli, uprkos svoj zaštiti.

Neki od naših kolega koji su zaraženi takođe imaju zaraženu rodbinu, a neki od njihovih rođaka već se bore za život. Dakle, budite strpljivi i oprezni, nemojte ići u pozorišta, muzeje ili teretanu. Razmišljajte o bezbroj starijih ljudi koje biste mogli zaraziti i ubiti. Mi se trudimo biti korisni. I vi biste trebali učiniti isto: u našim rukama su životi mnogih ljudi. Molim vas, podijelite ovu poruku. Moramo svima dati na znanje što se dešava u Italiji", napisao je ovaj mladi doktor na Facebooku, a čiji je status objavljen 8. marta.

Bonus video: