Hrvatska: Potvrđen 14 slučaj zaraze koronavirusom, svi koji dolaze iz Italije moraju u karantin

Mjere obavezne karantine proširene su na sve koji dolaze iz Italije, a ne samo na one iz najugroženijih područja
6667 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ažurirano: 10.03.2020. 17:17h

U Hrvatskoj je potvrđen 14 slučaj zaraze koronavirusom, a mjere obaveznog odlaska u karantin proširene su na sve koji dolaze iz Italije, a ne samo na one iz najugroženijih područja, saopštio je danas hrvatski štab civilne zaštite.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je na konferenciji za novinare da je novooboljeli mlađi muškarac koji je bio u Italiji, zajedno sa mladićem kod kojeg je juče potvrđena bolest. Obojica se nalaze u bolnici u Puli i imaju blage simptome bolesti.

Beroš je rekao da je epidemiološka situacija "mirna" i da "nema naznaka da virus slobodno cirkuliše u populaciji".

Ministar unutrašnjih poslova i šef Štaba za civilnu zaštitu Davor Božinović najavio je da kreću nove proširene mjere zaštite od bolesti koje previđaju 14-dnevni karantin za sve koji dolaze iz Italije umjesto samo za one iz najugroženijih područja u toj zemlji.

On je rekao od uvođenja mjera u ponedeljak evidentiran ulazak 193 osobe iz Italije od kojih su 24 bile iz područja žarišta i oni su se dobrovoljno vratili u Italiju pošto im je rečeno da će morati u karantin. Božinović je rekao da su ostali, koji nisu bili iz područja značajno obuhvaćenih virusom, dobili rješenje o samoizolaciji. Ministar je upozorio da od danas važe nove mjere koje za sve iz Italije previđaju dvonedeljni karantin.

"Očekujemo da će od danas broj dolazaka iz Italije biti manji. Svi koji su bili suočeni sa odlukom karantin ili povratak u Italiju odlučili su da se vrate", istakao je Božinović.

Za hrvatske državljane koji dolaze iz zaraženih područja izdaju se rešenja o samoizolaciji.

Prema podacima nadležnih službi, u Hrvatskoj su svi kontakti dosad oboljelih brzo detektovani i stavljeni pod kontrolu, odnosno nalaze se u izolaciji ili samoizolaciji.

Kod šest slučajeva u Hrvatskoj zaraza se povezuje s boravkom u Italiji, dok je u ostalim riječ o njihovim bliskim kontaktima.

Bonus video: