Ubistvo Kucijaka i Kušnirove: Uhapšeno 13 sudija i još pet osoba

Slovački mediji su prenijeli da su uhapšeni državni službenici dio mreže sudija, političara i tužilaca koje je podmićivao Kočner, prenio je Dojče vele
21720 pregleda 18 komentar(a)
Detalj sa obilježavanja godišnjice ubistva Kucijaka i Kušnirove, Foto: AP
Detalj sa obilježavanja godišnjice ubistva Kucijaka i Kušnirove, Foto: AP

Trinaest sudija i još pet osoba povezanih sa glavnim osumnjičenim u slučaju ubistva slovačkog istraživačkog novinara Jana Kucijaka i njegove vjerenice Martine Kušnirove uhapšeni su i optuženi za korupciju i opstrukciju pravde, saopštila je danas slovačka policija.

Saopštenje o akciji "Oluja" izdala specijalna policijska jedinica koja istražuje kontakte nekolicine sudija sa biznismenom Marijanom Kočnerom, osumnjičenim da je nalogodavac ubistva novinara.

Slovački mediji su prenijeli da su uhapšeni državni službenici dio mreže sudija, političara i tužilaca koje je podmićivao Kočner, prenio je Dojče vele.

Kočner je danas optužen i za podmićivanje sudija, kazao je njegov advokat Marek Para.

Policija i tužioci nijesu imenovali uhapšene, ali su slovački mediji objavili da su među njima bivša zamjenica ministra pravde Monika Jankovska, koja je viđena kako u pratnji policije ulazi u policijsku stanicu, i jedan potpredsjednik Vrhovnog suda Slovačke.

Mediji su takođe citirali advokata Jankovske koji je kazao da se ona suočava sa kaznom do 10 godina zatvora zbog navodne korupcije i mita, i da ona negira optužbe.

Četvorica osumnjičenih su optužena za izvršenje ubistava Kucijaka i Kušnirove, uključujući i posrednika Zoltana Andruška.

Prema Andruškovom svjedočenju, Kočner je naredio ubistvo novinara.

Andruško je sklopio dogovor sa tužiocima u okviru kojeg mu je zatvorska kazna smanjena sa 25 na 15 godina zatvora.

Suđenje Kočneru i još trojici osumnjičenih je i dalje u toku, ali je bivši vojnik Miroslav Marček priznao da je povukao obarač.

Kucijak, 27 je bio poznat po saradnji sa sajtom Aktuality.sk, gdje je objavljivao članke u kojima je razotkrivao poreske prevare biznismena povezanih sa najvišim slovačkim zvaničnicima.

On i njegova vjerenica ubijeni su u njihovoj kući u februaru 2018, što je izazvalo velike ulične proteste i na kraju dovelo do ostavke premijera Roberta Fica.

Istragom je utvrđeno da je Kočner stvorio veliku mrežu kontakata sa političarim, sudijama i tužiocima, koji su mu navodno pomagali u poslovanju.

Kočner je u odvojenom slučaju zbog falsifikovanja i ugrožavanja bezbjednosti u februaru osuđen na 19 godina zatvora.

Bonus video: