Španija proglasila vanredno stanje zbog koronavirusa

Za 12 sati umrlo 53 ljudi, zvaničnici upozoravaju da je moguće da će biti još veći broj zaraženih
4214 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz Španije, Foto: AP
Detalj iz Španije, Foto: AP

Vlada Španije proglasila je vanredno stanje zbog koronavirusa, saopštio je danas premijer Pedro Sančes. Prema posljednjim podacima, više od 5.000 ljudi preminulo je od ove zaraze, a 134.000 je zaraženo, a stručnjaci da upozoravaju da poslije Kine i Italije, postoji velika mogućnost da i Španija postane novo žarište virusa.

U Španiji je do sada registrovano 4.209 slučajeva, a 120 osoba je preminulo. Ono što brine, jeste što su u posljednjih 12 sati zabilježena čak 53 smrtna slučaja i čak hiljadu zaraženih, a nadležni ističu da ovaj nalet koronavirusa “veoma brine”.

Regionalni ministar zdravlja Enrike Ruiz Eskudero rekao da je molio vladu za više zaliha, a takođe je apelovao na ljude da ne izlaze iz kuće kako bi se smanji rizik od zaraze.

"Jedina stvar koju možemo da uradimo sada je da pokušamo da obuzdamo koronavirus. Očekujem da će se broj zaraženih znatno povećati najvjerovatnije zbog marša povodom Međunarodnog dana žena koji je održan u nedjelju u Madridu", istakao je Eskudero, prenosi Tanjug.

Vlasti su odlučile da zatvore sve škole kako bi zaustavile epidemiju, kao i muzeje i događaje koji imaju više od 1.000 učesnika. Najoštrije mjere preduzete su upravo u Madridu, ali su gradski zvaničnici upozorili da će tek za 10 dana da se vidi da li su nove norme imale efekta.

Sjednice vlade putem video konferencije

Španski premijer Pedro Sančes održavaće sve sastanke putem video konferencije, počevši od danas, nakon što je kod ministarke Irene Montero otkriven koronavirus, navodi se u saopštenju vlade.

Monterin partner Pablo Iglesias, zamjenik premijera, stavljen je u karantin, a svi ministri će biti danas testirani, navedeno je u saopštenju, prenio je Rojters.

Bonus video: