ZAKON MORA DA BUDE POTVRĐEN NA REFERENDUMU

Ustavni sud podržao amandmane koji Putinu omogućavaju još 16 godina vlasti

Prema važećem zakonu, Putin, koji je na vlasti od 2000. godine, ne bi mogao da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali ustavne izmjene bi resetovale broj mandata, omogućavajući mu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata
2941 pregleda 4 komentar(a)
Putin, Foto: BETA/AP
Putin, Foto: BETA/AP

Ruski ustavni sud ocijenio je danas da je zakon o ustavnim amandmanima, koji omogućava aktuelnom predsjedniku Vladimiru Putinu da ostane na vlasti još 16 godina, u skladu sa ruskim ustavom.

Zakon još mora da bude potvrđen na referendumu koji je zakazan za 22. april.

Ukoliko polovina izašlih na glasanje bude glasalo "za" ustavne izmjene, one će stupiti na snagu.

Prema važećem zakonu, Putin, koji je na vlasti od 2000. godine, ne bi mogao da se kandiduje za predsjednika 2024. godine zbog ograničenja mandata, ali ustavne izmjene bi resetovale broj mandata, omogućavajući mu da se kandiduje za još dva šestogodišnja mandata.

Zahtjev predsjednika Rusije Vladimira Putina da provjeri ustavnost zakona o izmjenama Ustava Ruske Federacije stigao je u subotu pred Ustavni sud Rusije, nakon što ga je on potpisao. 

Kako je saopštila pres-služba Kremlja, Putin je u svom zahtjevu od Ustavnog suda, između ostalog, zatražio da se izjasni o mogućnosti dopune Ustava izmjenama koje omogućavaju aktuelnom predsjedniku da učestvuje na novim predsjedničkim izborima.

Ostale ustavne promjene dalje jačaju ulogu predsjednika i naglašavaju primat ruskog zakona nad međunarodnim normama - odredba koja odražava nezadovoljstvo Kremlja Evropskim sudom za ljudska prava, koji više ne bi mogao da donosi presude kojima se protivi Moskva.

Promjene takođe zabranjuju istopolni brak i pominju "vjeru u Boga" kao jednu od ruskih tradicionalnih vrijednosti.