Merkel: Dogovorena zabrana ulaska u EU od 30 dana

Merkel je rekla da izuzeci treba da se odnose na državljane trećih zemalja koji imaju pravo dužeg boravka u EU, zatim na one koji imaju hitni razlog za ulazak, na primjer sahranu ili pojavljivanje na sudu, i treba da imaju potvrdu o tome prilikom ulaska
1767 pregleda 0 komentar(a)
Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters
Angela Merkel, Foto: Reuters, Reuters

Zemlje članice Evropske Unije (EU) jednoglasno su danas odlučile da zabrane na 30 dana ulazak osobama koje nisu u bloku da bi suzbile pandemiju koronavirusa, rekla je njemačka kancelarka Angela Merkel.

Zemlje članice EU složile su se da se uvede zabrana sa nekim minimalnim izuzecima, rekla je Merkel na konferenciji za novinare posle video sastanka sa drugim vođama evropskih zemalja, precizirajući da će ta zabrana važiti 30 dana, prenosi Frans pres.

Ona je rekla da će u Njemačkoj ta mjera stupiti na snagu odmah.

Merkel je rekla da izuzeci treba da se odnose na državljane trećih zemalja koji imaju pravo dužeg boravka u EU, zatim na one koji imaju hitni razlog za ulazak, na primjer sahranu ili pojavljivanje na sudu, i treba da imaju potvrdu o tome prilikom ulaska.

Agencija AP javlja da je predloženo izuzeće državljana Švajcarske, Lihtenštajna, Velike Britanije i Norveške.

Vođe EU takođe su se dogovorile da "koordinišu" vraćanje brojnih državljana Unije koji su zarobljeni van evropskog bloka raznim zabranama saobraćaja i restrikcijama uvedenim zbog širenja pandemije, rekla je Merkel.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je odvojeno da je predlog evropskih zvaničnika o zatvaranju spoljnih granica dobio veliku podršku zemalja članica i da su one rekle da će odmah da ga sprovedu.

Bonus video: