Britanija žali zbog odluke SAD: Iranski nuklearni sporazum čini svijet bezbjednijim mjestom

53 pregleda 1 komentar(a)
SAD, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
SAD, Velika Britanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2018. 16:58h

Iranski nuklearni sporazum čini svijet bezbjednijim mjestom, saopštili su iz britanske Vlade i dodali da žale zbog odluke Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da ponovo uvedu sankcije Iranu.

Portparol britanske premijerke Tereze Mej, Džejms Slek, kazao je da Britanija u potpunosti podržava širenje trgovinske saradnje sa Iranom.

"I dalje vjerujemo da iranski nuklearni sporazum čini svijet bezbjednijim mjestom i naš stav je da ćemo, sve dok Iran ispunjava obaveze prema sporazumu poštujući striktna ograničenja svoje nuklearne aktivnosti, i mi tome biti posvećeni", rekao je Slek, prenosi Tanjug.

Kako se navodi, američke sankcije Iranu tiču se transportnog, finansijskog i energetskog sektora.

To je drugi paket sankcija otkad se američki predsjednik Donald Tramp povukao iz nuklearnog sporazuma sa Iranom u maju.

Sankcije SAD kažnjavaće i države koje ne prestanu sa uvozom iranske nafte, kao i strane kompanije koje rade sa iranskim kompanijama na "crnoj listi".

Prema riječima američkih zvaničnika, sankcije će važiti sve dok Iran ne prestane da podržava terorizam, povuče se iz Sirije i potpuno obustavi svoj program razvoja nuklearnog oružja i balističkih raketa.

Iran je ranije saopštio da nije zabrinut zbog ponovnog uvođenja američkih sankcija naftnom i finansijskom sektoru zemlje.

Američke sankcije pozdravio je Izrael, dok su Evropska unija (EU), Francuska, Njemačka i Velika Britanija ranije u zajedničkom saopštenju poručile da žale zbog odluke Vašingtona

Preporučujemo za Vas