VIDEO KONFERENCIJA

Merkel, Makron, Džonson i Erdogan - izbeglice i strah od koronavirusa

Lideri Turske, Njemačke, Velike Britanije i Francuske u utorak su razgovarali putem video konferencije o krizi u Siriji i pitanju migranata, kao i o zajedničkoj akciji protiv koronavirusa, piše Rojters
1263 pregleda 0 komentar(a)
Migranti u Grčkoj, Foto: Beta/AP
Migranti u Grčkoj, Foto: Beta/AP

Lideri članica Evropske unije (EU) ponovo su razgovarali s predsjednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom o problemu migranata koji iz te zemlje dolaze u Grčku u vrijeme kada prijeti opasnost da bi koronavirus mogao da se proširi izbjegličkim kampovima, prenosi Radio slobodna Evropa (RSE) pisanje svjetskih medija.

Lideri Turske, Njemačke, Velike Britanije i Francuske u utorak su razgovarali putem video konferencije o krizi u Siriji i pitanju migranata, kao i o zajedničkoj akciji protiv koronavirusa, piše Rojters, ukazujući da je poziv dogovoren pošto je Ankara otvorila svoje granice migrantima koji pokušavaju da uĐu u EU.

Tursko predsjedništvo saopštilo je da su Erdogan, francuski predsjednik Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel i britanski premijer Boris Džonson takođe razgovarali o metodama humanitarne pomoći provinciji Idlib na sjeverozapadu Sirije.

Desetine hiljada migranata pokušali su da uđu u Grčku, pošto je Turska 28. februara saopštila da ih više neće zadržavati na svojoj teritoriji, što je, kako navodi Rojters, protivno sporazumu Ankare i Brisela iz 2016.

Grčka je upotrebila suzavac i vodeni top protiv migranata, a obje zemlje poslale su trupe ili bezbjednosne snage na granicu.

Turska je primila 3,6 miliona Sirijaca, a plaši se da bi sirijske vladine snage mogle prebaciti još tri miliona preko svojih granica iz provincije Idlib koju drže pobunjenici.

Turska je izvršila pritisak na evropske lidere za nova novčana obećanja kako bi spriječila desetine hiljada izbjeglica u pokušaju da dođu do Evrope usred rusko-sirijske ofanzive na sjeverozapadu Sirije, naveo je Gardijan.

U 75-minutnoj video konferenciji Makron, Merkel, Džonson i Erdogan su razgovarali o mogućnostima novog izbjegličkog dogovora, načinima borbe protiv nastavka ruske prijetnje u Idlibu i strahu da bi koronavirus mogao da se raširi izbjegličkim logorima na granici Sirije s Turskom, Libanom i Jordanom.

Razgovori su održani pošto je Grčka bila pod dodatnim pritiskom da ukloni velike prenaseljene migrantske kampove koji se smatraju posebno rizičnim okruženjem za širenje koronavirusa.

Grčka je u utorak saopštila da će obustaviti posjete pojedinaca i organizacija migrantskim kampovima širom zemlje na dvije sedmice kako bi spriječili širenje koronavirusa, ističe agencija Frans pres.

Atina je postepeno pooštravala ograničenja na trgovinu i javna okupljanja jer se, ukazuje AFP, broj  smrtnih slučajeva od koronavirusa u toj zemlji povećala tokom proteklog vikenda na četiri.

Iako je Turska nagovijestila da ukida dvonedjeljnu operaciju pomoći kretanju desetina hiljada ljudi prema Evropi, poslije žestokog odgovora grčkih graničara i teških diplomatskih reakcija evropskih političara, odnosi Ankare s Grčkom i Evropom su pretrpjeli štetu ali su i izazov strateški važnom, energetski bogatom jugoistočnom Sredozemlju, ocjenjuje Njujork tajms.

Migranti na grčko-turskoj kopnenoj granici vraćani su prošle sedmice autobusima natrag u Istanbul, a broj pokušaja prelaska granice smanjen je s nekoliko hiljada na nekoliko stotina dnevno, tvrde svjedoci i grčki zvaničnici.

Takođe, krajem prošle nedjelje turske vlasti su objavile da su tri krijumčara ljudima osuđena na ukupno 125 godina zatvora zbog učešća u smrti sirijskog dečaka Alana Kurdija, čije utapanje je simbol migrantske krize 2015. godine. Te i druge dogadjaje poslednjih nekoliko dana, stručnjaci i evropski političari su protumačili kao signale Evropi da su turske vlasti ponovo spremne da nadgledaju svoje granice i zaustave drugi talas migracija, ukazao je njujorški list.

Prethodilo je napeto razdoblje u kojem je Erdogan pokušao upravo suprotno s ciljem da izmami evropsku podršku turskoj vojnoj kampanji na sjeveru Sirije, ali i više evropske pomoći za četiri miliona izbjeglica unutar Turske. Stručnjaci su, međutim, ocijenili da bi mobilizacija migranata i bezbjednosnih snaga na granicama s Evropom mogla izazvati suprotan učinak za Erdogana, odnosno evropske političare učiniti manje spremnim na ustupke.

Evropski lideri će vjerovatno pristati da pošalju više novca u Tursku kao pomoć u suočavanju s izazovima koje donosi priliv izbjeglica, rekao je Mark Pierini, bivši izaslanik Evropske unije u Turskoj dodajući da je moguće da će oklevati da pristupe drugim turskim diplomatskim prioritetima kao što su širenje zajedničke turske carinske unije s Evropom i dalje promene viznog režima za turske državljane.