suočeni sa simetričnim šokom

Gvaltijeri: EU mora omogućiti izdavanje novih obveznica

“Moramo omogućiti izdavanje evropskih hartija od vrijednosti koje bi svaka zemlja mogla koristiti pod istim uslovima, a bile bi u vezi sa borbom protiv koronavirusa i njegovih posljedica u ekonomiji”, kazao je Gualtieri za italijanski list Il Corriere della Sera
1242 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Evropska unija (EU) mora omogućiti izdavanje novih obveznica u sklopu borbe protiv krize koju je prouzrokovao koronavirus, saopštio je italijanski ministar ekonomije, Roberto Gvaltijeri.

“Moramo omogućiti izdavanje evropskih hartija od vrijednosti koje bi svaka zemlja mogla koristiti pod istim uslovima, a bile bi u vezi sa borbom protiv koronavirusa i njegovih posljedica u ekonomiji”, kazao je Gualtieri za italijanski list Il Corriere della Sera.

On je rekao da su suočeni sa simetričnim šokom kojeg niko nije pošteđen i zato moraju inovativno koristiti raspoložive alate, prenosi SEEbiz.

U nastojanju da smanji štete ekonomiji eurozone od finansijskih potresa prouzrokovanih pandemijom, Evropska centralna banka (ECB) u srijedu je pokrenula novi program kupovine obveznica vrijedan 750 milijardi EUR.

Gualtieri je naveo da je zadovoljan takvim potezom ECB-a, ocijenivši ipak da monetarna politika nije dovoljna.

“Moramo smoći hrabrosti i kreirati zajedničku i koordinisanu budžetsku politiku koja će moći da podrži naše zdravstvene sisteme”, kazao je Gualtieri.

Italija je u četvrtak prestigla Kinu, epicentar zaraze koranavirusom, po broju umrlih. Tamošnji bolnički sistem opterećen je do tačke pucanja a vlada se sprema da produži karantin.

Premijer Đuzepe  Konte saopštio je da EU mora upotrijebiti "svu municiju" iz fonda za spašavanje, teškog 500 milijardi EUR, za borbu protiv ekonomske krize u Evropi za vrijeme pandemije.

Preporučujemo za Vas