Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen svih optužbi za seksualne zločine

Salmond (65) je negirao sve optužbe devet žena koje su u vrijeme kada je on navodno počinio krivična djela radile ili u Vladi Škotske ili pri Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP) čiji je on bio lider
1008 pregleda 0 komentar(a)
Salmond, Foto: BETA/AP
Salmond, Foto: BETA/AP

Bivši škotski premijer Aleks Salmond oslobođen je danas pred sudom u Edinburgu svih optužbi za seksualne zločine koje je iznijelo devet žena.

Porotnici su u petak počeli diskusiju poslije 11-dnevnog suđenja i odlučili da Salmond nije kriv po 12 tačaka optužnice, dok je po optužbi za seksualni napad s namjerom silovanja oslobođen zbog nedostatka dokaza.

Salmond (65) je negirao sve optužbe devet žena koje su u vrijeme kada je on navodno počinio krivična djela radile ili u Vladi Škotske ili pri Škotskoj nacionalnoj partiji (SNP) čiji je on bio lider.

Optužbe koje su te žene iznijele odnosile su se na period od juna 2008. do novembra 2014. godine, a bile su različite, od povlačenja državne službenice za kosu do pokušaja silovanja bivše zvaničnice škotske vlade u rezidenciji premijera.

Na čelu SNP, stranke koja zagovara nezavisnost Škotske od Velike Britanije, Salmond je bio 20 godina, a funkciju premijera Škotske obavljao je od maja 2007. do novembra 2014. godine.

Kao premijer je septembra 2014. organizovao referendum o nezavisnosti Škotske na kojem se 55 odsto građana izjasnilo za ostanak, a 45 odsto za napuštanje Velike Britanije.

Zbog takvog rezultata ubrzo je podnio ostavku.

Bonus video: