Bregu pozdravila pristupne pregovore Sjeverne Makedonije i Albanije sa EU

"Evropa je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, a zajedno je možemo upotpuniti!", kazala je generalna sekretarka Vijeća za nacionalnu sigurnost
2285 pregleda 1 komentar(a)
Majlinda Bregu, Foto: RCC, RCC
Majlinda Bregu, Foto: RCC, RCC
Ažurirano: 24.03.2020. 21:40h

Genralna sekretarka Vijeća za regionalnu saradnju Majlinda Bregu pozdravila je odluku Euvropske unije (EU) da otvori pristupne pregovore sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom.

„Dobre vijesti za nas danas. Zemlje članice Evropske unije postigle su dugo očekivani politički dogovor o otvaranju pristupnih pregovora sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom, čime je potvrđeno da je budućnost Zapadnog Balkana u Evropi", kazala je Bregu.

Ona je dvijema džavama čestitala na postignutim rezultatima.

"Od srca čestitam Albaniji i Sjevernoj Makedoniji koje su pokazale svoju odlučnost da uspješno realizuju program reformi i nastave ostvarivati konkretne i održive rezultate, ispunjavajući uslove za otvaranje pregovora o pristupanju. Ovo je zaslužena nagrada za sav naporan rad, predanost i posvećenost provođenju održivih reformi na putu ka članstvu u Evropsku uniju", rekla je je Bregu.

Dodala je kako je ovo dobra vijest usljed mnogih loših u poslednjem periodu.

"Usred globalne krize izazvane pandemijom i tužnih vijesti koje čujemo u zadnje vrijeme, ova nam izmamljuje osmijeh i daje konkretnu nadu da kada svijet prevaziđe ovu opasnost koja nas je zadesila, region će imati snažnu, dodatnu motivaciju da ide dalje i bori se sa posljedicama neophodnog zatvaranja zemalja. Ne znamo koliko će ovo trajati, ali smo svi sigurni da će, kada se završi, svijet biti umnogome drugačiji. Zato učevršćena evropska perspektiva, kao i činjenica da dobrosusjedski odnosi i regionalna saradnja ostaju suštinski elementi procesa proširenja, izgrađeni na uzajamnom povjerenju, solidarnosti, sigurnosti, jasnim kriterijima i obavezama, znači mnogo za region", kazala je Bregu.

Ipak, napominje, da i EU očekuje borba.

"Neće biti lako. Ako se očekuje da će se Evropska unija suočiti sa recesijom kao rezultat ove pandemije (očekuje se ekonomska recesija od 2 do 10 bodova), onda možemo predvidjeti i zabrinjavajuće velike troškove pandemije za ekonomije Zapadnog Balkana. A bojim se da će cijena biti visoka. Sva moguća pomoć koju region može dobiti je, zato, prijeko potrebna. Evropa je nepotpuna bez Zapadnog Balkana, a zajedno je možemo upotpuniti!", zaključila je Bregu.