Španija: Zabranjeno trajno otpuštanje radnika dok traje vanredno stanje zbog koronavirusa

"Ne mogu se davati otkazi zbog koronavirusa, više sile, finansijskih ili proizvodnih problema, jer smo stavili javni novac i zakonske mogućnosti da se privremeno otkažu ugovori", rekla je ministarka rada Jolanda Dijaz
1280 pregleda 0 komentar(a)
Detalj ispred bolnice u španskom gradu Logronjo, Foto: BETA/AP
Detalj ispred bolnice u španskom gradu Logronjo, Foto: BETA/AP

Španska vlada zabranila je poslodavcima trajna otpuštanja radnika dok traje , poručivši im da na raspolaganju imaju zakonsku osnovu za privremeno suspendovanje radnih ugovora, prenosi HINA.

"Ne mogu se davati otkazi zbog koronavirusa, više sile, finansijskih ili proizvodnih problema, jer smo stavili javni novac i zakonske mogućnosti da se privremeno otkažu ugovori", rekla je ministarka rada Jolanda Dijaz na konferenciji za medije u petak nakon sastanka ministara.

Vlada je usvojila zakonsku mjeru kojom može staviti veto na trajna otpuštanja dok u zemlji traje proglašeno vanredno stanje, prenosi HINA.

Ministarstvo rada će pregledati sve primljene postupke otkaza kako kompanije ne bi iskoristile ovu situaciju za trajna otpuštanja ili ona koja nemaju veze s koronavirusom, poručila je ministarka.

Bonus video: