SAD demantuju da su uzele zaštitne maske namjenjene Njemačkoj

Njemački zvaničnici u petak su izjavili da je porudžbina od 200.000 zaštitnih maski za KOVID19 namjenjena berlinskoj policiji "konfiskovana" na aerodromu u Bangkoku u Tajlandu, sumnjajući da se radi o američkoj intervenciji
1841 pregleda 2 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

SAD su odbacile danas optužbe Berlina prema kojima su preusmjerile ka sebi oko 200.000 zaštitnih maski u okviru mjera za suzbijanje novog koronavirusa namjenjenih za njemačku policiju i osudile kampanju dezinformacija koja izaziva podjele.

"Vlada SAD nije preduzjela nikakvu mjeru da preusmjeri isporuku maski kompanije 3M namjenjene Njemačkoj i nemamo saznanja o takvoj isporuci", rekao je za Frans pres portparol američke ambasade u Njemačkoj.

Njemački zvaničnici u petak su izjavili da je porudžbina od 200.000 zaštitnih maski za KOVID19 namjenjena berlinskoj policiji "konfiskovana" na aerodromu u Bangkoku u Tajlandu, sumnjajući da se radi o američkoj intervenciji.

Ministar za unutrašnje poslove njemačke države Berlin Adreas Gajzel je čak upotrebio izraz "moderna piraterija" i rekao da se ne postupa tako sa transatlantskim partnerima.

Gradonačelnik Berlina Mihael Miler takođe je kritikovao SAD navodeći da su akcije američkog predsjednika sve sem solidarne i odgovorne, dodajući preko Tvitera u petak da je to nehumano i neprihvatljivo.

Portparol američke ambasade rekao je da je zabrinut zbog sveprisutnih pokušaja da se podjele međunarodni napori kampanjama dezinformacija bez ikakvog imenovanog izvora.

Portparol policije u Berlinu danas je rekao za agenciju DPA da su razgovori o zamjeni tih maski i novih narudžbina i dalje u toku sa onima koji su prvobitno bili zaduženi da ih dopreme.

Više predsjednika francuskih regiona već su ranije optužili SAD da preuzimaju maske za koje se Kina obavezala da će njima prodati.

Velika potražnja za tu opremu je dovela do bespoštednog takmičenja između zemalja. Blokade se dešavaju nekad i unutar EU gdje je više zemalja članica zabranila izvoz medicinske opreme ili odlučila o rekviziciji, kao Francuska.

Prema nedjeljniku Ekspres, Francuska je 5. marta zaplijenila na svojoj teritoriji maske koje pripadaju švedskoj firmi Melnlike koje su bile namijenjene za Španiju i Italiju.

Češka je takođe uzela maske čiji dio je trebalo da bude isporučen Italiji.

Bonus video: