Britanska naučnica: Vakcina vjerovatno u septembru

"Mislim da postoji velika vjerovatnoća da ćemo uspjeti na osnovu drugih stvari koje smo uradili sa ovom vrstom vakcine. Oko 80 odsto, to je moje lično mišljenje", rekla je Gilbert za časopis Tajms
4943 pregleda 3 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock, Shutterstock

Vakcina protiv Kovid-19 mogla bi biti spremna već u septembru, tvrdi profesorka sa Univerziteta Oksford Sara Gilbert.

Gilbert kaže da je "80 odsto sigurna" da će vakcina, koju je razvio njen tim, raditi, piše Skaj Njuz a prenosi Tanjug.

Njen tim na Oksfordu dio je globalnog napora da se pronađe vakcina protiv koronavirusa koji je usmrtio više od 100.000 ljudi širom svijeta, prema podacima Univerziteta Džons Hopkins.

Profesorka je dodala da će testiranja na ljudima početi u naredne dvije nedjelje, i da ona radi sedam dana u nedjelji kako bi vakcina što prije bila gotova.

"Mislim da postoji velika vjerovatnoća da ćemo uspjeti na osnovu drugih stvari koje smo uradili sa ovom vrstom vakcine. Oko 80 odsto, to je moje lično mišljenje", rekla je Gilbert za časopis Tajms.

Ranije tokom nedjelje, istraživači sa Univerziteta Sautempton rekli su da su otkrili da virus ima "slabu zaštitu", što znači da bi vakcina mogla lakše da se razvije. Velika Britanija predvodi u finansiranju vakcina, a prošlog mjeseca je u međunarodni fond ubacila 210 miliona funti - što je u tom trenutku bio najveći doprinos za vakcinu. Vlada je takođe saopštila da bi bila voljna da kupi milione doza, ukoliko se ispitivanja pokažu uspješnim.

Međutim, uprkos optimizmu sa Oksforda, drugi proizvođči vakcina rekli su da bi moglo proći i godinu dana prije nego što vakcina bude spremna za distribuciju.

Bonus video: