Guverner centralne banke Letonije pušten iz pritvora; "Norvik": Godinama je nastojao da iznudi novac

Direktor "Norvika" Grigori Guselnikov rekao je za agenciju Asošiejted pres da su pojedinci povezani s Rimševičem tražli da ta banka pere novac iz Rusije
55 pregleda 0 komentar(a)
Ilmars Rimševič, Foto: Reuters
Ilmars Rimševič, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.02.2018. 19:43h

Guverner centralne banke Letonije Ilmars Rimševič pušten je danas iz pritvora uz kauciju dok traje istraga navoda o primanju mita, javila je danas državna televizija Letonije.

On je uhapšen u subotu uveče poslije ispitivanja letonskih vlasti za borbu protiv korupcije.

Odbacio je sve optužbe.

"Kategorički se ne slažem sa svime", kazao je Rimševič novinarima, prenio je Rojters.

Pripadnici letonskog Ureda protiv korupcije uhapsili su Rimševiča u subotu uveče i poslije nekoliko sati ispitivanja su ga odveli u pritvor, javili su mediji.

Letonska agencija za borbu protiv korupcije saopštila je danas da je Rimševič osumnjičen za traženje i primanje mita u iznosu od najmanje 100.000 eura i da je pokrenula krivičnu istragu protiv njega.

Zasad nije podignuta formalna optužnica protiv Rimševiča koji je takođe član odbora Evropske centralne banke, navela je agencija.

Direktori letonske banke "Norvik" rekli su danas da je Rimševič godinama nastojao da iznudi novac od njihove kompanije.

"Norvik" je podnio međunarodnu žalbu protiv Letonije u kojoj tvrdi da je "viši letonski zvaničnik" tražio mito od banke i zloupotrijebio položaj.

Direktor "Norvika" Grigori Guselnikov rekao je za agenciju Asošiejted pres da su pojedinci povezani s Rimševičem tražli da ta banka pere novac iz Rusije.

Rimševič je i član odbora Evropske centralne banke koja određuje monetarnu politiku eurozone.

Pripadnici agencije za borbu protiv korupcije su u petak izvršili pretres Rimševičeve kancelarije i druge imovine, a pritvorili ga u subotu.

Bonus video: