"U Bergamu se umire i sahranjuje usamljeno, sveštenik blagoslilja kovčeg na kojem leži mobilni telefon..."

Ni na grobljima u kapelicama više nisu dopuštene mise. Posljednji ispraćaj pokojnika je moguć samo pod vedrim nebom, u prisustvu najviše pet do dvadeset ljudi, računajući i sveštenika i pogrebnike
6950 pregleda 1 komentar(a)
Detalj sa jednog groblja u Bergamu, Foto: AP
Detalj sa jednog groblja u Bergamu, Foto: AP
Ažurirano: 13.04.2020. 11:08h

Poznajem mnoge ljude koji nisu mogli da se oproste od oca ili majke, rekao je nedavno Frančesko Beski, biskup iz Bergama, u intervjuu za njemački Cajt.

Krajem marta on je na groblju u Bergamu molio za više od 1.800 umrlih i članove njihovih porodica koji nisu mogli da se oproste od najmilijih.

"One koji gledaju kako njihovi najdraži odjednom nestaju ne smijemo ostaviti same s njihovom boli“, upozorio je biskup.

Telefon na kovčegu

Ali baš to se događa.

Osobu na samrti niko ne drži za ruku. Jezu je izazvao izvještaj italijanske reporterke Frančeske Bori, koja je krajem marta u zaštitnom odijelu posjetila odjeljenje za intenzivnu njegu u poliklinici San Pjetro: "U Bergamu se umire usamljeno. I usamljeno se sahranjuje, dok sveštenik blagoslilja kovčeg na kojem leži mobilni telefon kako bi porodica mogla da sluša", napisala je ona.

To nije tako samo u Italiji. I u drugim zemljama pogođenima pandemijom, pa i u Njemačkoj, lično opraštanje od ljudi na samrti dopušteno je samo u izuzetnim slučajevima.

Ni na grobljima u kapelicama više nisu dopuštene mise. Posljednji ispraćaj pokojnika je moguć samo pod vedrim nebom, u prisustvu najviše pet do dvadeset ljudi, računajući i sveštenika i pogrebnike.

Na portalu njemačkog Saveza pogrebnika su navedena različita pravila za svaku saveznu pokrajinu.

Za članove porodice to je dodatni udarac.

Jedan 86-godišnji muzičar iz Hamburga, koji nije smio da prisustvuje pogrebu svog brata, ima grižu savjesti. „Svakog dana mislim da je ipak trebalo da odem, iako spadam u rizičnu grupu“, kaže on za Dojče vele (DW).

„Situacija je krajnje teška“

I Njemačko udruženje bolnica priznaje da je „situacija za mnoge pacijente i članove njihovih porodica trenutno, na žalost, krajnje teška“.

Predstavnik udruženja kaže: „Većina bolnica sada znatno ograničava mogućnosti posjeta kako bi spriječile unošenje virusa.“

U Njemačkoj nema jedinstvenih pravila što se tiče posjeta u bolnicama i staračkim domovima.

Većina ustanova ravna se prema preporuci Instituta „Robert Koh“.

Dopuštenje za izuzetke se „od slučaja do slučaja“ može zatražiti u zavodima za javno zdravlje.

Kod mnogih članova porodica ta zabrana opraštanja cijeloga života izaziva bol i osjećaj krivice.

„Ako niste u posljednjim trenucima sa svojim članom porodice, to se u našoj kulturi doživljava kao nepoštovanje porodičnih obaveza“, smatra psiholog Havijer Barbero, član španskog Društva za palijativnu medicinu.

„Bez prisustva tokom posljednjih trenutaka i obreda čini se kao da se ništa nije dogodilo. Dobija se osjećaj nestvarnosti“, objasnio je Barbero u razgovoru za list El Pais.

On je zajedno sa 60 psihologa i pojedinim pogrebnim preduzećima u Madridu organizovao podršku članovima porodica umrlih tako što se na njihova pitanja, želje i strahove odgovara preko elektronske pošte.

U Italiji su se mnoge bolnice uključile u kampanju „Pravo na poslednji pozdrav“.

Ta inicijativa Demokratske stranke (PD) prikuplja tablete i lap-topove koji se dijele ljudima na samrti, kako bi se barem digitalno oprostili od svojih najmilijih.

Matilde Langendorf iz njemačkog Karitasa zalaže se da se porodici barem omogući dolazak u bolnice i staračke domove u zaštitnoj odjeći.

Ona priznaje da je to trenutno teško ostvariti budući da zaštitne odjeće nema dovoljno čak ni za bolničko osoblje.

Pogreb s mikrofonom

U pogrebničkoj branši pojedinci pokušavaju što velikodušnije da tumače stroge propise.

Tako korišćenje uređaja za spuštanje kovčega u zemlju omogućava veći broj prisutnih na sahrani, budući da više nisu potrebni nosači kovčega.

„Na grobu se mogu postaviti mikrofoni kako bi se pogreb mogao pratiti i na udaljenosti od 600 metara“, priča jedan pogrebnik koji je želio da ostane anoniman.

Naime, nikome se ne zabranjuje da na većoj udaljenosti stoji negdje na groblju.

Bonus video: